Nu mă pot lipsi aici de privirea în urmă, înspre acest an, 2021, care se încheie curând, altfel unul, la modul general, destul de bun pentru mine.
Viaţă, scris, citit... Viaţa îmi dă un acut sentiment al clipei, scrisul mă face să mă gândesc, din când în când, la viitor, unde nu se întâmplă niciodată nimic semnificativ, iar cititul mă duce puţin în urmă şi mă aduce încet-încetişor cu picioarele pe pământ. Cât despre "himerismul poetic", îl simt ca pe un instrument eficient prin care se poate călători, în ambele sensuri, între poezia scrisă și poezia trăită.
joi, decembrie 23, 2021
2021
Nu mă pot lipsi aici de privirea în urmă, înspre acest an, 2021, care se încheie curând, altfel unul, la modul general, destul de bun pentru mine.
luni, decembrie 13, 2021
Viața trecută în pagini de carte
miercuri, decembrie 08, 2021
Merg și pe mâna cititorilor
luni, noiembrie 22, 2021
"Fantoma sanatoriului"

miercuri, noiembrie 17, 2021
Aș compara climatul literar din România cu al unui salon de spital cu ferestrele închise
joi, noiembrie 11, 2021
Scrisul îmi alungă adesea frica de moarte
duminică, noiembrie 07, 2021
Străin în spațiul în care îmi fusese dat să trăiesc
paralele prin mijlocirea poeziei, am trecut ani la rând, în copilărie, în adolescență și în prima tinerețe, prin stări de dedublare care mă făceau să tânjesc după lumi îndepărtate și necunoscute și să mă simt străin în spațiul în care îmi fusese dat să trăiesc. Astfel, am purtat cu mine în suflet o nostalgie răscolitoare a timpurilor și locurilor din acest univers pe care-l considerăm al nostru, un sentiment care, deși ar fi putut să-mi blocheze viața și să facă să nu se aleagă chiar nimic din planuri, visuri și idealuri, mi-a dat un fel de aripi de imaginație care mă poartă și acum uneori peste lume în întregul ei, cu diversitatea ei, așa cum este ea în capul meu, lumea din mintea mea, aceea care contează poate la fel de mult cât realitatea, cu toate nepotrivirile de nuanțe și infinitele posibilități de modificare în acord cu suferințele și fericirile trecătoare.
marți, octombrie 19, 2021
La Festivalul Internațional de Poezie București
joi, octombrie 14, 2021
Mereu un filtru literar modifică lucrurile
aparențe și încearcă să extragă vreun înțeles sau vreun sens din orice. Scrisul - înțeleg aceasta mai bine pe măsură ce mă scufund mai mult în propriile scrieri - devine un instrument eficient prin care se poate ajunge la un soi de cunoaştere şi înțelegere, chiar dacă în mod ciudat intuiesc că la sfârșitul sfârșitului suplimentul de emoție și trăire căpătat cu ajutorul lui nu-ți dă și sentimentul că deții ceva, ci mai degrabă că ai pierdut.
joi, octombrie 07, 2021
Barcelona este orașul în care peste tot parcă ar fi centru
luni, octombrie 04, 2021
Performerii stradali și târgurile de vechituri
duminică, octombrie 03, 2021
Fira Medieval a Creu Coberta (Barcelona)
vineri, octombrie 01, 2021
Muzeul-Teatru Dali din Figueres
joi, septembrie 30, 2021
Catedrala uimitoare a lui Gaudi
Noi suntem doar mulțumiți că am ajuns să o vedem în această viață. Și nu știu, poate că o să scriu cândva-ceva în legătură cu acest moment important pentru noi, Iuliana și cu mine, măcar un poem, ceea ce nu înseamnă desigur mai nimic, dar este sigur că mă voi gândi adesea la această creație și la această zi.
miercuri, septembrie 29, 2021
Călătoria se trăiește, dar se și scrie uneori, ca poezia
duminică, septembrie 12, 2021
Un roman este o construcție pe care trebuie să o ridici de unul singur
miercuri, august 25, 2021
Marea cu sarea înțelegerii
marți, august 24, 2021
Oamenii prietenoși ne fac viaţa frumoasă
Starea de bine, mulţumire şi sănătate pe care o trăim uneori o datorăm în cea mai mare parte oamenilor prietenoşi. Ei ne fac viaţa frumoasă şi dau sens zilelor noastre pe pământ. A reuşi să-i cultivăm şi să-i păstrăm în preajmă este în primul rând un dat natural care vine din structura caracterului nostru, dar şi o artă care se învaţă. Tot aşa cum a-i evita pe cei ostili şi invidioşi este un semn de conştientizare a unicităţii trecerii noastre prin această lume, a valorii timpului care ni s-a dat şi a obligaţiei pe care o avem faţă de noi înşine de a nu risipi darurile primite. Încercarea de a-i schimba pe cei incapabili de sentimente pozitive nu e tocmai lipsită de rost, dar s-a dovedit din păcate mai mereu ineficientă. De aceea, cel mai înţelept este probabil să ne înconjurăm, atât cât stă în puterea noastră, de oameni de treabă şi, la fel, să păşim pe partea cealaltă a drumului atunci când suntem pe cale să-i întâlnim pe cei falşi, prefăcuţi sau agresivi de-a dreptul. Este aici, poate, şi ceva din legile autoconservării, dar şi o metodă de limitare a efectelor răului în lume.
vineri, august 20, 2021
Pagini pe care le-ai scris cândva
miercuri, august 18, 2021
Un punct de sprijin în Univers
marți, august 17, 2021
Conştiinţa cauzelor bune
duminică, august 15, 2021
Eram pe atunci (şi sunt şi acum) tulburat în special de muzica lui Beethoven
tulburat în special de muzica lui Beethoven. Eram scufundat complet în simfoniile, concertele şi sonatele lui.
Scriu pentru că motivaţia mea nu ţine de lumea exterioară
Răspunsul este simplu, chiar dacă mă surprind şi eu uneori clătinându-mă în convingerile mele: scriu pentru că motivaţia mea nu ţine de lumea exterioară, ci de lumea mea sufletească, de impulsurile şi elanurile mele interioare, dar şi de speranţa secretă că toate astea nu vor dura la infinit şi că oamenii se vor întoarce la viaţa adevărată, la valori, la lectură.
vineri, august 13, 2021
Nicăieri în lume valorile adevărate nu au apărut în absenţa criticii
Am sentimentul că nu vom atrage niciodată cu adevărat atenţia ca scriitori - nici cititorilor români, nici celor de afară - dacă nu vom scăpa de îngâmfarea auctorială penibilă (specific românească oare?) şi nu vom renunţa la ideea păguboasă că scrierile noastre nu pot fi nicicum obiectul contestării critice. Nu e deloc plăcut să fii criticat, fireşte, dar nicăieri în lume valorile adevărate nu au apărut în absenţa criticii, iar principiile libertăţii în artă şi în viaţă trebuie să poată fi aplicate şi pe operele noastre unice și nemuritoare. Dacă nu acceptăm această minimă condiţie, picăm în capacana unei inadecvări.
luni, august 09, 2021
Ne trezim adesea luați pe nepregătite
vineri, august 06, 2021
Un fel de îndrăzneală de a privi peste gardul provinciei
joi, august 05, 2021
Balcic, mon-amour!
Ca să nu mai spun că anul trecut locurile m-au și inspirat și am scris acolo o bună parte din "Respirație asistată", pe carnetele mele nelipsite și poate demodate, ceea ce nu a mai fost cazul acum, când nu mi-am mai propus nimic legat de scris sau citit, ci numai contemplare și odihnă.
marți, august 03, 2021
Timp suspendat
miercuri, iulie 28, 2021
De amorul artei
sâmbătă, iulie 03, 2021
Contează doar ceea ce poate fi pus în mişcare de energiile afective
miercuri, iunie 09, 2021
Am văzut cum poate fi uneori în străinătate ca acasă, iar aici ca între străini
Că nu am emigrat, totuși, din această țară ciudată care își dușmănește și tracasează cetățenii prin sistemele și instituțiile ei la toate nivelurile, dar mai ales prin oamenii-instrumente predispuși și parcă învățați să facă asta și de care se folosește ține probabil de niște potriviri astrale mai greu de pătruns și de unele slăbiciuni afectiv-emoționale personale.
Că am rămas aici continuând în același timp să visez, să pun la cale planuri și să mă implic cu entuziasm oricând am avut ocazia și am simțit că pot fi eficient și de folos este ceva legat de firea pe care am moștenit-o și de un fel de donquijotism căpătat pe drum.
sâmbătă, iunie 05, 2021
Un eseu despre "himerismul poetic" și poeme (în original și în versiune engleză) în "Coolabah"
luni, mai 31, 2021
Prima cronică la "Respirație asistată"
joi, mai 27, 2021
Un sens cumva mai înalt față de ceea ce îmi putea oferi trăirea la nivelul zero al vieții
luni, mai 17, 2021
Scrisul este terapeutic
duminică, mai 16, 2021
Cititul îți spune mai degrabă ceva despre tine
Vasile Baghiu: Viața văzută prin fereastra bibliotecii - Cronică la volumul „Melancoliile unui bătrân cărturar”, Ed Tracus Arte, 2024, apărută în Familia, nr.1/2025
Vasile Baghiu Viața văzută prin fereastra bibliotecii Cronica poate fi citită în revista Fam...
-
Între himeră şi manieră de Ştefania Mincu în "Paradigma", Anul 16, Nr. 3-4/ 2008 Deşi se consideră (şi este receptat astfel ş...
-
Vasile Baghiu Echilibristică po(i)etică deasupra “hăului” * Cronica este ...
-
Vasile Baghiu Clovnerii suprarealist-postmoderniste cu mesaj cifrat Cronică apărută î...
-
Vasile Baghiu Două adevăruri care se intersectează Apărut în revista Ficțiunea (n. 113/ februarie 2025), ca răspuns la o anchetă desp...
-
Cinci zile de FILIT Iași în care am văzut, din nou, pe viu, că literatura contează pe bune în viața oamenilor, inclusiv în aceea a adolesce...