joi, octombrie 12, 2023

Horia Vicențiu Pătrașcu despre romanul "Alergările unui scriitor" de Vasile Baghiu

"Ieri am primit de la domnul Vasile Baghiu aceste cinci cărți proaspăt apărute la editura Eikon. Un dar superb, asupra căruia m-am repezit, imediat după ore. (M-am întrerupt numai ca să urmăresc, pe internet, lansarea cărților de tinerețe ale lui A. Pleșu, ați văzut-o? Foarte interesantă, dar poate vorbim altădată).

Cum era de așteptat, probabil si pentru autor, 'alergările metafizice' au luat-o înaintea poeziilor (desi le-am răsfoit și îmi plac foarte mult, V. Baghiu fiind unul dintre puținii poeți autentici de azi, în 'vremurile sărace' pe care le trăim - voi reveni imediat după Alegări la ele.)
Ei bine, Alegările unui scriitor sunt, cred, cel mai important eveniment editorial al anului, cum se zice. Vasile Baghiu ne deschide porțile unei lumi în care trăirea sublimează în poezie, poezia desublimează în trăiri, aceștia fiind polii între care trăiește (sau a trăit până mai ieri autorul). Ei bine, autorul Alegărilor este, in sfarsit, un alt personaj, unul care ne vorbeste chiar din interiorul acestui 'între', un personaj care face sinteza alchimică dintre Himerus Alter (fictivul, himericul, visătorul, versificatorul, eul ideal) și persoana în carne și oase a autorului, confruntată cu viața cotidiană, mizeră, banală și nepoetică / antipoetică. Nu întâmplator, transformarea se produce prin forța, vai!, unei amenințări 'existențiale', ca să preiau un termen cu ștaif filosofic din vocabularul geopolitic actual. Mai precis, Vasile Baghiu este profund marcat de vestea unui prediabet, încât decide să-și schimbe stilul de viață prin alergare. Soluție de un bun simț atavic, căci ce face orice ființă dotată cu picioare în fața unei amenințări: fuge! Da, știu, dictonul zice: fuge sau luptă, dar sunt situații, cum e cea de boală, în care singura luptă posibilă e fuga. Imaginea cinematografică emblematică rămâne cea a lui Forest Gump care se desprinde din aparatele ortopedice hotărându-se să fugă. Imaginea tijelor metalice zburând în stânga și-n dreapta sub impactul efortului de voință al lui Forest e unul dintre cele mai reușite simboluri ale hotărârii, ale fantasmei legate de puterea voinței.
Vasile Baghiu, spuneam, este, în această carte, o persoană care a depășit despărțirea - cumva artificială, premergătoare - dintre poezie și viață, o persoană în care acestea două se îmbină firesc, se transfigurează într-un <<al treilea>> care este o sinteză deplină, autentică adică o realizare a fiecărui element în parte. Operațiunea de transfigurare e obținută prin acestă incredibilă forță a hotărârii, a voinței, a fricii (reevaluatoare) în fața pericolului de viață reprezentat de covid și de diabet, boli cu care Vasile Baghiu se ia la trântă fugind, începând să alerge.
Cartea Alergările unui scriitor ne pune în fața unei voci autentice, mature, cu extraordinare inflexiuni metafizice și existențiale. Cred că pe bună dreptate și-ar merita numele de cel mai important eveniment editorial al anului (categoria jurnal-eseu-memorialistică).
Voi reveni, în curând sper, cu o cronică amplă a acestei minunate cărți. Comandați-o cât de curând, Valentin Ajder, editorul cărții face lucruri de vis cu cărțile pe care le scoate - de la format, copertă, paginație, culoarea hârtiei, tipar, greutatea volumului - totul este prietenesc, agreabil, ușor și frumos. Calitatea tipografică a carților editate de Eikon este ultraoccidentală, la prețuri adaptate orientului - adică foarte rezonabile. Lectură plăcută!"

(Facebook)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei răspunsuri despre romanul „Alergările unui scriitor” de la autorul lui, Vasile Baghiu (în Familia, "Cum?", rubrică susținută de Mircea Pricăjan)

1.  Cum s-a conturat ideea romanului „Alergările unui scriitor”? Ideea a apărut după ce începusem o serie de alergări în încercarea de a con...