sâmbătă, mai 11, 2013

"...sensul și rostul fără de care în absolut totul devine o farsă,"

Literatura este o expresie a libertății. Sună banal, dar nu originalitatea acestui gând mă interesează aici, ci altceva. Dacă în lumea noastră plină de constrângeri de tot felul în viața reală nu-ți permiți, ca scriitor, să fii liber nici măcar în scris, atunci trebuie să te întrebi serios dacă nu cumva îți pierzi aiurea o mare parte din timpul vieții tale. Lucrul acesta este valabil pentru poeți și prozatori, dar mai ales pentru critici, aș zice. Bineînțeles că libertatea are un preț, iar scriitorii au și ei limitele lor omenești de curaj și îndrăzneală, însă merită forțate aceste limite cât se poate de mult. Răsplata va fi autenticitatea și credibilitatea operei, valoarea ei, adică sensul și rostul fără de care în absolut totul devine o farsă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei răspunsuri despre romanul „Alergările unui scriitor” de la autorul lui, Vasile Baghiu (în Familia, "Cum?", rubrică susținută de Mircea Pricăjan)

1.  Cum s-a conturat ideea romanului „Alergările unui scriitor”? Ideea a apărut după ce începusem o serie de alergări în încercarea de a con...