Cuvântul fericire apare mai frecvent în această perioadă a anului: urări, gânduri bune etc.
Viaţă, scris, citit... Viaţa îmi dă un acut sentiment al clipei, scrisul mă face să mă gândesc, din când în când, la viitor, unde nu se întâmplă niciodată nimic semnificativ, iar cititul mă duce puţin în urmă şi mă aduce încet-încetişor cu picioarele pe pământ. Cât despre "himerismul poetic", îl simt ca pe un instrument eficient prin care se poate călători, în ambele sensuri, între poezia scrisă și poezia trăită.
joi, decembrie 22, 2022
Fericirea este în mare parte în mâinile noastre
luni, decembrie 19, 2022
Povestirea "Dacă vrei să stai cu cei dragi, plătești" a apărut în Ficțiunea Optm
duminică, decembrie 18, 2022
Acel tip de nostalgie a exoticului sau necunoscutului pe care toţi poeţii îl caută
Poeţii şi scriitorii au căi individuale nebănuite şi misterioase prin care ajung la ceea ce se poate numi marcă personală sau stil propriu. Pregătirea filologică este foarte utilă, însă nu întotdeauna suficientă.
sâmbătă, decembrie 17, 2022
2022
Bilanț din amintiri, la final de an. 2022 a fost unul dintre cei mai productivi și mai activi ani pentru mine.








miercuri, decembrie 14, 2022
Primul manifest al himerismului, în România literară, în 1998
Era în 1998, deopotrivă demult (cu un secolul în urmă) și totuși nu foarte departe în trecut (abia acum un secol), depinde de unde privești: de pe scările înalte ale istoriei mari care amestecă totul sau din pătrățica propriei vieți care reține detalii cu valoare emoțională personală.
vineri, decembrie 09, 2022
Cultura sănătății la Filiala Mărăței a Bibliotecii GT Kirileanu: De ce este sănătos să citim?
Astăzi, 9 decembrie 2022, am avut o nouă întâlnire din seria "Cultura sănătății", de data aceasta la Filiala "Vasile Conta" a Bibliotecii "G.T. Kirileanu" Neamț, cu elevi ai clasei a IX-a E de la Colegiul Tehnic "Gheorghe Cartianu", îndrumați de doamna profesoară Cristina Popa.
miercuri, noiembrie 23, 2022
"Cultura sănătății" la Școala din Secuieni, Neamț: De ce este sănătos să citim?
Am ajuns azi cu seria de conferințe-dialog "Cultura sănătății" la școala din satul Secuieni. Mă așteptau două clase de elevi: a VII-a și a VIII-a.
marți, noiembrie 22, 2022
"Cultura sănătății" în satul Pildești, Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle": De ce este sănătos să citim?
Am ajuns azi cu seria de conferințe-dialog "Cultura sănătății" și în satul Pildești, comuna Cordun, Neamț, la Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle", la invitația profesorului de română Florin Dorcu.
Cultura sănătății: Violența în școală
Am avut a doua conferință-dialog "Cultura sănătății" azi (a șasea din serie), după cea de dimineață de la Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de La Salle" din satul Pildești.
vineri, octombrie 21, 2022
Cultura sănătății: Ce înseamnă o alimentație sănătoasă?
Am continuat azi seria prelegerilor-dialog „Cultura sănătății“, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț, sediul central, cu tema „Ce înseamnă o alimentație sănătoasă?".
miercuri, octombrie 19, 2022
Cultura sănătății, la Școala din Luminiș, Neamț: Ce înseamnă un stil de viață sănătos?
Astăzi am ajuns cu prelegerile "Cultura sănătății" la Școala gimnazială din satul Luminiș, Piatra-Șoimului, la invitația doamnei profesoare Narcisa Patriche.
marți, octombrie 11, 2022
"Cultura sănătății" la Colegiul "Roman Vodă" din Roman: De ce este sănătos să citim?
luni, octombrie 10, 2022
Cultura sănătății: Ce înseamnă un stil de viață sănătos?
A treia întâlnire "Cultura sănătății", "Ce înseamnă un stil de viață sănătos?", a fost joi, 6 octombrie.
Link pentru înregistrare video: Ce înseamnă un stil de viață sănătos?
joi, octombrie 06, 2022
Cultura sănătății: Ce înseamnă un stil de viață sănătos?
La "Cultura sănătății", a treia prelegere, din nou la Biblioteca G.T. Kirileanu, azi pe tema stilului de viață sănătos, cu elevi și profesori de la Colegiul Rareș și Colegiul Economic.
Mulțumiri lui Jan Racariu pentru poze și filmare, Violetei Moșu și lui Matei Kirileanu pentru organizare, precum și tuturor pentru implicare și participare!
marți, octombrie 04, 2022
"Cultura sănătății" la Filiala mărăței a Bibliotecii G.T. Kirileanu: De ce este sănătos să citim?
Azi, 4 octombrie, la ora 13, am avut o nouă întâlnire „Cultura sănătății”, de data aceasta la Filiala Mărăței a Bibliotecii "G.T. Kirileanu", pe tema cu care am început proiectul, ”De ce este sănătos să citim?”.
vineri, septembrie 30, 2022
Cultura sănătății: De ce este sănătos să facem mișcare?
marți, septembrie 13, 2022
Un nou proiect educațional, "Cultura sănătății“
Am dat start unui nou proiect de educație, "Cultura sănătății“.
El continuă implicarea mea mai veche în acest domeniu (prelegeri, emisiuni tv, workshop-uri în școli, articole, ghiduri-manual) ca psiholog la Compartimentul de Evaluare și Promovarea Sănătății (șef compartiment: dr. Daniela Marcoci) al Direcției de Sănătate Publică Neamț (director: Radu Eugen Firăstrău) și are ca obiectiv informarea elevilor, profesorilor și a populației în general cu privire la înțelesul conceptului de sănătate, nu numai ca absență a bolii, ci și ca stare de bine din punct de vedere psiho-emoțional, social, profesional, cultural etc.
vineri, august 26, 2022
Invitat la o conferință medicală
Sunt onorat să fiu invitat pentru o intervenție/prelegere în prima zi a Conferinței Naționale „Rolul spitalelor municipale, orășenești, de monospecialitate în îmbunătățirea calității actului medical – prezent și perspective", organizată de Spitalul "Prof. Dr. Eduard Apetrei" Buhuși, în perioada 2-3 septembrie 2022.
joi, august 18, 2022
Poeme în Vatra
Câteva poezii apărute în Vatra, în mai 2022, incluse în volumul AVANTAJUL DE A NU CÂȘTIGA NIMIC, aflat acum în pregătire, pentru septembrie, la Editura Eikon.
Link către pagina cu poemele .
marți, august 02, 2022
Cultura sănătății: "Protecția solară - un pas important spre sănătate"
Astăzi, la Clubul de Vacanță organizat de Biblioteca Județeană "G. T. Kirileanu", am avut un dialog cu elevi de la mai multe școli pe tema "Protecția solară - un pas important spre sănătate".
joi, iulie 21, 2022
Cultura sănătății: Să vorbim despre sănătate
Astăzi, în cadrul "Clubului de Vacanță" organizat de Biblioteca "G. T. Kirileanu" din Piatra-Neamț, am izbutit să am un dialog adevărat pe teme de sănătate cu copii de la mai multe școli prezenți. Vioi, inteligenți și documentați, copiii au avut întrebări interesante și iscoditoare (adesea și răspunsuri), iar atmosfera a fost plăcută. Activitatea a fost încă una dintre sutele pe care am reușit să le pun la cale în anii din urmă dinainte de pandemie (și pe care le voi continua) ca angajat al Compartimentului de Promovarea Sănătății (D.S.P.), în care le-am vorbit elevilor de diferite vârste inclusiv despre beneficiile cititului. Mulțumiri se cuvin doamnei directoare Mihaela Mereuță pentru deschidere și devotament, dar și doamnelor și domnilor din echipa bibliotecii care fac posibile aceste întâlniri necesare.
duminică, iulie 17, 2022
Prietenie peste granițe
joi, iunie 16, 2022
Conferință la Biblioteca G.T. Kirileanu: Eminescu, o viziune himerică
Am avut un public empatic și interesat de tema conferinței mele, "Eminescu, o viziune himerică", ieri la Biblioteca G. T. Kirileanu din Piatra-Neamț. A fost o atmosferă prietenoasă, m-am simțit foarte bine, alături de doamna Mihaela Mereuță, directoarea instituției și moderatoare a întâlnirii, dar și de poetul și părintele Dorin Ploscaru, care a avut o intervenție remarcabilă. Mulțumiri gazdelor și organizatorilor, cu o mențiune specială pentru Mihael Balint, dar și omului de la cameră, Jan Racariu.
Înregistrarea conferinței Eminescu, o viziune himerică .
marți, iunie 14, 2022
Conferință la Biblioteca Bicaz: Eminescu, o viziune himerică
marți, mai 31, 2022
"Himerismul" are puterea de a trece adesea din pagina scrisă în viața trăită
Călătoria aceasta în Portugalia are pentru mine și semnificația unei întâlniri cu spiritul heteronimic al lui Fernando Pessoa, cel care, între alte resurse literare și nu numai, m-a inspirat între anii optzeci și nouăzeci să încep povestea "himerismului", cu personajul Himerus Alter care călătorește peste tot pretinzând că ar fi autorul poemelor, cu efortul de cuprindere a lumii prin poezie într-o epocă în care era foarte dificil să obții un amărât de pașaport, cu toate orașele și locurile prin care nu fusesem niciodată.
Casa Pessoa
Încă un gând "himeric" trecut din pagini de manuscris sau de carte în viața trăită, în acord cu tehnicile eficiente ale "himerismului poetic" de reconstrucție narativă a poveștilor alternative, în care ucenicul român Vasile Baghiu, cu un singur heteronim (Himerus Alter), vizitează casa din Lisboa a maestrului portughez Fernando Pessoa, multiplicat în patru heteronimi de bază (Reis, Careiro, Campos, Soares) și în nenumărați alții, o clipă prinsă în peisajul timpului.
Lucrurile se vor aranja aşa cum ştiu ele mai bine
Vizitând casa lui Fernando Pessoa din Lisabona, m-am gândit, pe firul heteronimilor săi, dar și al "himerismului" meu, că mi-ar fi de folos să fiu în stare să mă clonez, ca să pot duce repede-repede la capăt proiectele sau cum s-or fi chemând. Şi astfel să lucrez în paralel la toate. Şi fiecare dintre versiuni să fiu eu, permanent, fără dubii. Ştiu însă că ştiinţa avansează repede în epoca noastră, aşa că merg înainte cu toate, neclonat, adică în condiţiile date, răbdător şi perseverent, cu încredere şi speranţă că lucrurile se vor aranja aşa cum ştiu ele mai bine.
luni, mai 30, 2022
Prin 1988 l-am descoperit pe marele poet portughez Fernando Pessoa
Heteronimii săi și ideea de a trăi mai multe vieți în paralel m-au fascinat.
"Himerismul poetic" a început – am spus-o chiar în primul manifest – și de la această descoperire și s-a dezvoltat mai departe pe firul pe care am fost în stare să-l urmez.
Astăzi mă aflu în țara sa și încerc să-i dau de urme. Aici, în Porto, undeva lângă Torre dos Clerigos, l-am întâlnit prima dată.
duminică, mai 29, 2022
Poezia a fost în stare să schimbe trăirea
"Himerismul poetic" a însemnat încă de la început încercarea iluzorie (himerică) de cuprindere a lumii, la fel ca în poza aceasta, poate, care nu este o fotografie, ci o reflectare într-o vitrină de pe o stradă din Porto, așa cum o călătorie la Veneția atunci era doar o punere în tipare poetice a unui gând, care devenea astfel o altă realitate, una paralelă, "poezie scrisă", care avea să devină în timp "poezie trăită", ca în toți anii din urmă, rătăcitor-himeric urmând magia de demult.
Și totuși, povestea începe să capete contur și împlinire, s-a dovedit că poezia a fost în stare să schimbe trăirea.
miercuri, mai 25, 2022
A fost plăcut să mă reconectez la copilărie
Am fost invitat de doamna bibliotecară și câțiva profesori de acolo cărora li s-a alăturat și părintele paroh, care ne-a invitat la rândul său să ținem întâlnirea cu elevii chiar în biserica recent ridicată pe deal, ceea ce am și făcut.
luni, mai 09, 2022
Poeți în dialog: Nicolae Coande și Vasile Baghiu
A fost o discuție relaxată și m-am simțit excelent la "Poeți în dialog".
Bună ideea unei zile a lecturii!
Bună ideea unei zile a lecturii. Ar fi bine să fie în fiecare zi această zi.
marți, aprilie 26, 2022
În casa lui Axel Munthe de pe Anacapri, lipsa de ostentație se remarcă poate mai înainte de orice
În casa lui Axel Munthe de pe Anacapri, lipsa de ostentație se remarcă poate mai înainte de orice.
Pentru că toate (sculpturi, artefacte, coloane, alei etc.) se potrivesc cu locul și mai ales cu spiritul medicului-scriitor.
Omul nu a vrut să demonstreze nimic nimănui, pur și simplu a iubit frumosul în formele simple ale naturii și artei, la fel ca în minunata sa "Cartea de la San Michele", iar aceasta este suprema filozofie de viață.
La Villa San Michele
Pentru minunățiile de casă și grădină de pe Capri, pe care am avut șansa să le vizităm, medicul suedez a muncit adesea alături de lucrători, după schițe sumare care sufereau modificări.
"Asta va fi o curticică interioară, toată de marmură..." (Axel Munthe)
Vizitând recent casa lui Axel Munthe de pe Capri, îmi aminteam pasaje din celebra sa "Cartea de la San Michele".
Entuziasmul lui când explica ajutoarelor cum credea el că va arăta casa, grădina, curțile și terasele era molipsitor, iar asta se simte la lectură:
luni, aprilie 25, 2022
Amalfi
Când am ajuns în port la Amalfi, ca să ne îmbarcăm pe vapor pentru Sorrento, lumea se bucura de soare pe mica plajă, pe cheiuri și pe terase, iar noi de drum mai departe.
Nu am mai vrut să facem cale întoarsă cu autobuzul pe șoseaua de pe stânci, chiar dacă am dat 16 euro pe un bilet în loc de 6.
A fost un pic cam aglomerat la urcarea pe vapor, cu sute de oameni dorind să urce cam odată toți, dar până la urmă lucrurile au întrat în normal și am pornit lăsând în urmă orășelul plin de viață.
San Michele, un vis împlinit
Iar faptul că am ajuns acolo și m-am plimbat printre coloane, fotografiat de Iuliana, este unul dintre visurile mele împlinite.
Vasile Baghiu: Viața văzută prin fereastra bibliotecii - Cronică la volumul „Melancoliile unui bătrân cărturar”, Ed Tracus Arte, 2024, apărută în Familia, nr.1/2025
Vasile Baghiu Viața văzută prin fereastra bibliotecii Cronica poate fi citită în revista Fam...
-
Între himeră şi manieră de Ştefania Mincu în "Paradigma", Anul 16, Nr. 3-4/ 2008 Deşi se consideră (şi este receptat astfel ş...
-
Vasile Baghiu Echilibristică po(i)etică deasupra “hăului” * Cronica este ...
-
Vasile Baghiu Clovnerii suprarealist-postmoderniste cu mesaj cifrat Cronică apărută î...
-
Vasile Baghiu Două adevăruri care se intersectează Apărut în revista Ficțiunea (n. 113/ februarie 2025), ca răspuns la o anchetă desp...
-
Cinci zile de FILIT Iași în care am văzut, din nou, pe viu, că literatura contează pe bune în viața oamenilor, inclusiv în aceea a adolesce...