luni, iunie 03, 2013

Alex Goldiş şi Ştefan Manasia despre romanul "Planuri de viaţă"

De pe o înregistrare video, câteva fraze care s-au spus la lansarea de miercuri, 28 mai, a romanului „Planuri de viaţă” (Editura Polirom, 2012) de la Book Corner Librarium din Cluj... Le mulţumesc încă o dată celor doi scriitori care au prezentat cartea, criticului Alex Goldiş şi poetului Ştefan Manasia, tuturor celor care au venit la lansare şi, bineînţeles, gazdelor, lui Valentin Derevlean şi colegilor săi.

Alex Goldiş: „”Planuri de viaţă” este unul dintre cele mai convingătoare romane ale tranziţiei de la noi. Şi asta pentru că Vasile Baghiu nu-şi asumă nici o perspectivă carcerală, apocaliptică asupra problemei tranziţiei şi a recuperării trecutului, dar nici o perspectivă parodică, alegorică... El preferă să atace problemele acestei epoci frontal şi în acelaşi timp, aş zice, după un scenariu extrem de compex... Visurile (o parte realizate, o parte nerealizate), speranţele, temerile, singurătăţile personajului Vili Barna reflectă, la nivel supra-individual, într-o mare măsură, căutările oricărui intelectual român care taversează aceste timpuri...”

Ştefan Manasia: „O scriitură curată, supravegheată, hiper-realistă, aş zice, afină cumva filmelor din noul val românesc... Mă gândesc aici la Mungiu şi la Puiu. „Planuri de viaţă” este o carte despre România eşuată, a deziluziilor.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei răspunsuri despre romanul „Alergările unui scriitor” de la autorul lui, Vasile Baghiu (în Familia, "Cum?", rubrică susținută de Mircea Pricăjan)

1.  Cum s-a conturat ideea romanului „Alergările unui scriitor”? Ideea a apărut după ce începusem o serie de alergări în încercarea de a con...