marți, iunie 06, 2023

Vasile Baghiu: Oamenii și războaiele lor de fiecare zi (Anthropos, nr. 5/ 2023, Dosarul: Război sau pace: agresivitate, fericire, competiție, polemică)

 

Vasile Baghiu

Oamenii și războaiele lor mici de fiecare zi

Război între noi, uneori. Adesea, de fapt. Cu un război la propriu aproape, la graniță, cum se întâmplă acum.

Un război al nervilor aici, jos, în viața de zi cu zi, pe paliere înguste. Pe educație, politică, vaccinare,  emigrare, manipulare. Pe nimicuri. Pe lucruri grave.

Război, dar și pace. Interioară. Care izbutește să își facă loc. Singura care contează în viața de la nivelul zero. Greu de obținut. Greu de atins. Nu imposibil.

Foarte probabil, dacă reușim să ne debarasăm de ambiții, ceva liniște se instalează și în inimile noastre. Ambiția de a demonstra, de a arăta, de a face să știe și alții cine suntem. Chiar așa, cine suntem? Ce întrebare! Știți voi cine sunt eu? Umeri ridicați. Necunoaștere absolută. Nepăsare normală. Firescul de a nu ști ce se întâmplă în lume, cine conduce lumea, cine este ce este, cine face și drege.

Ambiția este antecamera unei bătălii. Ambiție inflamată de frustrări. De supărarea de a nu avea, de a nu fi, de a nu trăi ca alții.

Ceilalți sunt parcă mereu mai fericiți, mai bogați, mai liberi. Cum reușesc?

Un mic șef se crede dictator și dictează. Sau o șefă. Ei știu că frica și micile lașități ale subalternilor țin cu ei. Cu el. Cu ea. Frica este  prietena lor.

Frica oamenilor din lumea noastră, de a nu pierde slujba, de a nu pierde atenția, favoarea. Sunt rate de plătit, facturi de achitat. E și pe interes. Pe supraviețuire. I-ar putea judeca cineva?

Așa își permit „vechilii pe moșie” să ridice tonul la ei. Oho, nu au nicio jenă. Dă-i înainte cu tupeu! Șterg pe jos cu ei.

Oamenii își fac războaiele lor mici, de fiecare zi. Singuri. Atmosferă de conflict. Iar cele mari, cu punerea în mișcare a armatelor, ajung să-i ia prin surprindere pe toți.

Lucrurile nu merg bine în partea noastră de lume şi din cauză că instituţiile sunt conduse dezastruos de oameni obsedați de putere. Care au mari probleme de comportament elementar, care îşi permit să insulte salariaţii cu o nonşalanţă uimitoare, care au apucături de mici dictatori, care induc o atmosferă toxică în jur.

Conflict pe roluri de putere. Hărțuire psihologică, mobbing. Poziții de putere. Funcţii publice. În general, parcă tot mai mult, ocupate de bărbaţi şi femei fără cultură şi fără educaţie. Cinici. Fără omenie, prefăcuţi, cu mai multe feţe, instruiţi toţi parcă la o şcoală a dispreţului. Porniţi permanent pe conflict şi pe punerea la punct a oricui, lamentabili din punct de vedere uman, crescuţi în ignorarea valorilor.

Deşi ştiu că ies serios din spaţiul legii, ei calcă fără să clipească peste demnitatea altora cu aerul că sunt în drept să facă lucrul acesta.

Dar o fac şi pentru că sunt siguri de „spatele” lor, pentru că se cred veşnic protejaţi de cineva sus-pus şi de sistem şi pentru că bieţii oameni simpli au căpătat frică. Abuzul este aerul lor, hrana lor, stilul lor de viaţă.

Iar salariații, slugi cu mentaliate exersată, mulțumiți, le arată maximum de recunoștință. Le-ar pupa și mâna dacă nu ar fi, totuși, prea deplasat. Ca în filme cu mafioți.

Pentru că nici ei, supușii, nu se încurcă în ecuația acestui tip de relații. Merg la țintă. Din instinctul forjat în ani și generații. Istoric. Oportuniști de profesie. Îi țin la distanță și ei pe cei pe care specia de abuzatori și hărțuitori îi pun la colț mereu, fără pauză. Se adaugă abuzului, ca sa le intre în voie abuzatorilor, în speranța că vor avea parte de un tratament mai blând, de favoruri, de protecție. Solidari cu agresorul, niciodată cu victima. Ca aplaudacii minerilor invadatori ai unei capitale europene  cândva.

Agresiunea pasivă. Pasivi-agresivi în pătrățelul păcii domestice. Blocarea liniștii naturale. Scârțâit de nervi contra foșnetului liniștii. Zgomot contra muzică. Zdrăngăneală peste muzica sferelor.

Un război al războaielor, da, care trece în cărți de istorie. Cu învingători și învinși. Învinși pe toate fronturile, de fapt, de ambele părți. De toate părțile.

Și un război al orgoliilor mărunte, însă gonflate, aici jos, care va fi uitat, netrecut nicăieri. Nescris. Destinat uitării. Al trădării fraterne și prietenești. Al facerii de rău gratuit. Ca să nu fie bine, să nu-i fie bine „celuilalt”. Să nu fie bine nimănui. La toți ni-i greu, da’ nu la toți la fel, cum zice un cântec.

Greul, durerea și nefericirea ca markeri individuali.

Cu fericirea e o altă poveste. Pare lipsită de nuanțe, poate că are dreptate Tolstoi. Fericiții sunt neinteresanți, pentru că fericirea este domestică, nespectaculoasă, cuminte, detașată, tolerantă, îngăduitoare. Suntem mai predispuși, când suntem fericiți, să trecem cu vederea greșeli, erori. Garda exigențelor jos.

Cei fericiți sunt fericiți să-i vadă fericiți pe ceilalți. Să-i facă fericiți.

Nemulțumiții găsesc mereu nod în papură. Nimic nu este complet în regulă. Da, spun ei, e o persoană cu talent, dar ne-a jignit. Da, este frumos afară, dar s-au adunat deja nori de ploaie.

Răul activat de nemulțumire. Nefericirea ca liant pentru atitudinea neprietenoasă.

Uneori, mai este doar un pas până la agresiune. De la nefericire la agresiune.

Problema violenței și a agresiunii în lumea noastră. Unde e tot mai dificil să te simți în siguranță. Violența în cadrele vieților obișnuite. Violența domestică. Îmblânzită în percepția generală de banalizare. Violență atroce, din cauza căreia milioane de femei în lume suferă și mor. Și milioane de copii. Violență asupra căreia se tace. Ipocrizie. Lașități.

Un fir de violență se infiltrează până și în desene animate. Limbaj, gesturi, atitudini. Fiorul de frică strecurat în hamacul copilăriei. Și tresărirea instinctuală a furiei. Apoi a agresivității. Și, în timp, a violenței. Plus filmele, cu un milion de scene de violență pe minut. Mintea răvășită de ele. Banalizarea răului. Tocirea empatiei.

La fel de grav, în jocurile video. Unde sângele și moartea sunt criterii de performanță.

Dacă s-ar putea găsi o cheie, un fir de clarificare și rezolvare a acestui trend.

Unii caută aici, în posibile soluții la agresivitatea cotidiană, căi de prevenire a războaielor.

Da, poate că sămânța războaielor între țări este în războaiele mici dintre oameni. Au apărut studii pe acest subiect. Se atinge un punct critic și nu trebuie decât un pretext pentru ca totul să ia o întorsătură urâtă.

Oameni și oameni.

Cei buni nu au nevoie să se explice deloc. Pur și simplu, faptele vorbesc în locul lor. Și foarte convingător, pentru toți cei dispuși să vadă, firește.

Cei răi au mereu la îndemână „justificări” și „argumente” pentru comportamentul și atitudinea lor. Intenția, spun ei, a fost bună, atâta numai că rezultatul a fost prost. De multe ori însă nici nu se mai obosesc cu explicațiile, pentru că nici nu le mai pasă de imaginea pe care o au în ochii celor răniți, afectați, umiliți, puși la punct de acțiunile lor veninoase.

Bunătatea e calmă, răutatea e agitată. Bunătatea e modestă, răutatea e înfumurată. Bunătatea e mulțumită să fie bunătate, răutatea vrea mereu să pară altceva decât este.

Sunt oameni și oameni.

Cei mai periculoşi, poate, sunt cei care combină în alcătuirea lor răutate şi lipsă de învățătură sau prostie, lucruri diferite care se asimilează adesea.

Lipsa de învățătură nu este blamabilă. Răutatea însă da. Răutate din naştere (sau/şi dobândită) şi lipsă de educaţie prin natura împrejurărilor vieţilor lor.

Răutatea şi lipsa de educaţie devin un amestec detonant dintre cele mai distructive.

Cei răi care citesc mai au o şansă de a-şi potoli tendinţele de ostilitate, pentru că ajung, prin forţa lecturii, să se vadă din când în când pe ei înşişi ca într-o oglindă şi să se corecteze. La fel, cei fără educaţie, străini de magia cărții, care sunt însă înclinaţi să facă binele, pot ajunge la cultură prin influenţa celor care beneficiază de bunătatea lor.

Când cele două lucruri sunt însă împreună, e un dezastru. Iar astfel de dezastre le întâlnim, din păcate, în viaţa de zi cu zi. Ne trezim pe nepregătite prinşi în raza lor de acţiune şi de aici o întreagă poveste inconfortabilă. Care se amplifică necontrolat. Care devine pe nevăzute un război.

Un război care trece cu tăvălugul peste emoții, sentimente, peste stări de mulțumire și nemulțumire.

Ne regăsim nemulţumiți adesea, pentru că nu putem sta impasibili la vorbe, gesturi şi acţiuni pline de răutate gratuită. Și iată conflictul. Războiul mic.

Acest tip de răutate e o pacoste pentru toată lumea, inclusiv pentru cei care o pun în acţiune cu perseverenţă şi elan.

Răutate care obligă la o permanentă poziţie de luptă. Iar confruntarea e mai mereu inegală, cel puţin pe termen scurt. Un război mărunt care mocnește și aspiră să devină un mare război. Pentru că așa trăiesc oamenii.


Anthropos, nr. 5/ 2023, Dosarul: Război sau pace: agresivitate, fericire, competiție, polemică

Articolul poate fi accesat în revistă AICI

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei răspunsuri despre romanul „Alergările unui scriitor” de la autorul lui, Vasile Baghiu (în Familia, "Cum?", rubrică susținută de Mircea Pricăjan)

1.  Cum s-a conturat ideea romanului „Alergările unui scriitor”? Ideea a apărut după ce începusem o serie de alergări în încercarea de a con...