Viaţă, scris, citit... Viaţa îmi dă un acut sentiment al clipei, scrisul mă face să mă gândesc, din când în când, la viitor, unde nu se întâmplă niciodată nimic semnificativ, iar cititul mă duce puţin în urmă şi mă aduce încet-încetişor cu picioarele pe pământ. Cât despre "himerismul poetic", îl simt ca pe un instrument eficient prin care se poate călători, în ambele sensuri, între poezia scrisă și poezia trăită.
vineri, decembrie 20, 2019
Trecerea pe "writing mode"
miercuri, decembrie 18, 2019
Poeme în Bordertown
luni, noiembrie 25, 2019
Publicat pe blogul "Poetry in Process"
Aici textul!
sâmbătă, noiembrie 23, 2019
On Vasile Baghiu’s poetic chimerism
On Vasile Baghiu’s poetic chimerism
by Cristina Savin
Link to the page on Poetry in Process
He came to the realisation that, instead of living isolated in the sanatorium, surrounded by dying people, he could be someone else, someone residing in Palermo for example, or in any other city, and he could write from that person’s perspective.And so he began to write.Through poetry he became someone else. Baghiu created an imaginary world, a parallel reality, in which his poems materialised.
joi, noiembrie 21, 2019
Avem un talent înnăscut de a ne strecura pe lângă viaţă
miercuri, noiembrie 20, 2019
Idealurile măreţe pot intra fără probleme în vacanţă
marți, noiembrie 12, 2019
Idealiştii
luni, noiembrie 11, 2019
Luăm de bune etichetele pe care le aplică societatea
vineri, noiembrie 08, 2019
Secretul de preţ
marți, octombrie 01, 2019
Să înţeleg câtuşi de puţin ceea ce trăiesc
vineri, septembrie 27, 2019
Tinerii de azi sunt la fel ca toţi tinerii de totdeauna
O dată pentru că dacă acest lucru ar fi adevărat ei ar fi primii care ar trebui să se învinovăţească şi să-şi facă probleme, pentru că ar fi ca şi cum şi-ar acuza copiii că sunt prost-crescuţi. Suntem responsabili, ca oameni un pic mai trecuţi prin viaţă, de tot ce se întâmplă cu ei, bun sau rău.
A doua oară pentru că dacă nu ar fi adevărat ar însemna că ei, cei care spun asta, nu au se pare capacitatea de a înţelege lumea din jurul lor.
Eu cred că tinerii de azi sunt la fel ca toţi tinerii de totdeauna, doar că au, poate, nevoie de mai multă încredere şi protecţie din partea noastră, pentru că vremurile sunt cum sunt.
Chiar văzându-i la şcoală pe elevii mei, în aceste săptămâni din urmă, am înţeles că visurile şi planurile pe care şi le fac ei pentru viaţă au în ele aceeaşi scânteie de romantism care mereu i-a pus în mişcare pe oameni, în toate epocile.
miercuri, septembrie 25, 2019
În multe feluri, mă gândesc, suntem tot acolo
miercuri, august 21, 2019
Starea de bine
marți, august 20, 2019
Minutul de poezie
Observat prin unele şcoli din Vest, unde m-am aflat ca scriitor invitat, îl consider un mod foarte încurajator de a da startul oricărui curs indiferent de temă şi o cale de a le aduce aminte elevilor mei (care sunt nişte tineri adulţi, pentru că vorbim despre o şcoală postliceală sanitară) că în lumea aceasta a noastră există şi sensibilitate, nu numai interese meschine şi competiţie absurdă.
În plus, am simţit că momentul umanizează un pic răceala abordărilor tehnice caracteristice domeniului medical şi – de ce nu? – comunicarea dintre mine şi ei.
Mai mult, o astfel de sensibilizare pe calea poeziei este sigur cu atât mai necesară pentru o profesie precum aceea de asistent medical.
Pentru ca minutele acelea să se întâmple nu au trebuit decât două mici condiţii: selectarea unui poem bun şi nu prea lung (uneori am citit şi din cărţile mele, dar în general am ales din marii poeţi ai lumii, români şi străini) şi păstrarea liniştei depline pe tot parcursul lecturii cu voce tare.
A fost de fiecare dată o clipă specială, lucru confirmat de reacţia lor.
Mi s-a întâmplat şi să uit uneori, luat şi eu de valul preocupării de a trece cât mai repede la discutarea temei, însă chiar ei au fost cei care mi-au amintit că am sărit peste "minutul de poezie" şi că ar fi cazul să revin la ceea ce numeau deja normalitate.
Am realizat acest mic „performance” uneori şi cu prietenii şi cred că pot spune că a meritat de fiecare dată. Suntem poate prea grăbiţi să ne fixăm în terenul ferm al realităţii materiale şi uităm că viaţa are sens numai pe seama trăirilor emoţionale. Iar dascălii nu pot ignora acest adevăr, ci ar trebui chiar să-l susţină, cu mai multă claritate, programat, cu încredere, cu omenie, cu dăruire.
duminică, august 11, 2019
Poeme și scrisoare către traducătoare în Parallel Texts
Și e doar încă o fază a unui proiect care include viitoare apariții.
Și poate că nu e deloc puțin că România e și ea pomenită evident de bine cu această ocazie.
Scrisoarea către traducătoare şi poemele sunt atât în română, cât şi în engleză.
Mulțumesc Cristinei Savin și lui Mati Colarossi pentru interesul arătat poeziei mele și pentru munca lor!
vineri, iulie 26, 2019
Contradicții de-ale scriitorilor
luni, iulie 22, 2019
O lumină specială
joi, iulie 18, 2019
Cea mai bună dintre lumile posibile
joi, iulie 11, 2019
Revistele literare, aici și afară
Întâmplarea face să am parte, din când în când, de un oarecare interes din partea unor reviste literare de afară, au apărut poeme, urmează să mai apară, la fel, altele, dar și interviuri, eseuri, comentarii, texte diverse, în fine, fără să mă ambalez aiurea, e ceva, pare-se, pe termen lung.
Vreau să spun că lucrurile acolo își urmeză un drum firesc, adică sunt văzute paginile, se ia un timp pentru reflecție, analiză și decizie finală, apoi, odată decizia luată, se propun modificări, se lucrează pe amănunte și se ajunge la forma finală, totul pe firul unei corespondențe susținute cu autorul. Un proces laborios în care nimic nu e în grabă și nimic nu e trecut cu vederea, o muncă plină de responsabilitate din partea tuturor celor implicați.
Din colaborarea cu acei oameni specializați (poeți, editori, traducători) am înțeles oricum și mai bine ce înseamnă de fapt o revistă literară și cât de mult diferă acel înțeles de al majoritatății celor de la noi.
Mi se pare limpede că o revistă literară acolo nu funcționează pentru a satisface orgoliile unor abonați la tămâieri critice veșnice, nici pentru a pune la dispoziție spațiu de publicare unor scriitori nepublicați în altă parte, nici pentru menținerea în „actualitate“ a unor autori zaharisiți și depășiți, nici pentru tipărirea producțiilor literare ale unei armate de veleitari și nicidecum pentru a oferi satisfacție și instrumente de manipulare unor ștabi literari înstăpâniți abuziv peste tot ce mișcă literar în județe și la „centru“.
Este acolo, totuși, o permanentă vânătoare de contribuții valoroase și o muncă de selecție deosebit de exigentă.
Va merita, poate, să scriu mai mult despre aceste diferențe, mai ales că am văzut recent și ceva reacții încruntate la curajoasele și binevenitele deschideri ale discuțiilor pe acest subiect.
sâmbătă, iunie 29, 2019
joi, iunie 27, 2019
Merită să visăm cu ochii deschiși
miercuri, iunie 26, 2019
Poeme în "Observator cultural"
Vasile Baghiu: Poeme în "Observator cultural" (Nr. 974)
vineri, mai 03, 2019
Variațiuni pe o temă dată (Humanitas, 2019) de Ana Blandiana
joi, aprilie 18, 2019
Arcadia Solum (Facebook și O mie de semne), despre "Metode simple de încetinire a timpului"
duminică, februarie 24, 2019
Este nesănătos să frecventezi oameni neprietenoşi
duminică, februarie 17, 2019
Poeme în Bordertown
Colaborez de ceva timp cu scriitori şi traducători din Australia, pe seama unui interes al lor pentru scrisul meu şi pentru conceptul de "himerism poetic" pe care l-am lansat la noi în 1998.
vineri, februarie 15, 2019
Timp mai mult pentru trăit
marți, februarie 05, 2019
M-am lăsat dus de valul entuziasmului
luni, ianuarie 21, 2019
Uite premiul! Nu e premiul!
vineri, ianuarie 18, 2019
Meschinării din lumea literară
sâmbătă, ianuarie 12, 2019
Mă gândesc la cât de mult poţi pierde
Vasile Baghiu: Viața văzută prin fereastra bibliotecii - Cronică la volumul „Melancoliile unui bătrân cărturar”, Ed Tracus Arte, 2024, apărută în Familia, nr.1/2025
Vasile Baghiu Viața văzută prin fereastra bibliotecii Cronica poate fi citită în revista Fam...
-
Între himeră şi manieră de Ştefania Mincu în "Paradigma", Anul 16, Nr. 3-4/ 2008 Deşi se consideră (şi este receptat astfel ş...
-
Vasile Baghiu Echilibristică po(i)etică deasupra “hăului” * Cronica este ...
-
Vasile Baghiu Clovnerii suprarealist-postmoderniste cu mesaj cifrat Cronică apărută î...
-
Vasile Baghiu Două adevăruri care se intersectează Apărut în revista Ficțiunea (n. 113/ februarie 2025), ca răspuns la o anchetă desp...
-
Cinci zile de FILIT Iași în care am văzut, din nou, pe viu, că literatura contează pe bune în viața oamenilor, inclusiv în aceea a adolesce...