Un an intens a fost, așa l-am simțit, cu viață multă în el. Cu scris explorator, documentare și căutare prin hârtii vechi. Cu scris de mână, cu stiloul, în jurnal.
Viaţă, scris, citit... Viaţa îmi dă un acut sentiment al clipei, scrisul mă face să mă gândesc, din când în când, la viitor, unde nu se întâmplă niciodată nimic semnificativ, iar cititul mă duce puţin în urmă şi mă aduce încet-încetişor cu picioarele pe pământ. Cât despre "himerismul poetic", îl simt ca pe un instrument eficient prin care se poate călători, în ambele sensuri, între poezia scrisă și poezia trăită.
luni, decembrie 30, 2024
Bilanț 2024 pe fugă
vineri, noiembrie 29, 2024
Romanul "Alergările unui scriitor", nominalizat și premiat
vineri, noiembrie 22, 2024
Diplomă de recunoaștere la Biblioteca "G.T. Kirileanu"
Biblioteca "G.T. Kirileanu", prin generozitatea directoarei instituției, doamna Mihaela Mereuță, mi-a oferit o diplomă de excelență, "pentru susținerea cu dăruire a parteneriatelor și activităților bibliotecii...", adică, după cum am înțeles, pentru sutele de conferințe și workshop-uri pe care le-am susținut, în colaborare cu școlile și liceele din oraș și nu numai, în această instutuție, în cadrul proiectului "Cultura sănătății", ca angajat al DSP, dar și ca scriitor care am împărtășit cu publicul atâtea și atâtea momente speciale de poezie și comunicare. Uneori, cele două identități s-au suprapus, pentru că e limpede că scrisul și literatura mi-au fost mereu instrumente în munca de promovare a sănătății, iar lumea medicală o sursă de inspirație pentru scris. Mulțumesc tuturor celor implicați pentru acest frumos gest de recunoaștere, pe care îl apreciez din toată inima!
miercuri, octombrie 30, 2024
Întâlnire cu Abdulrazak Gurnah
marți, octombrie 29, 2024
După FILIT 2024
Cinci zile de FILIT Iași în care am văzut, din nou, pe viu, că literatura contează pe bune în viața oamenilor, inclusiv în aceea a adolescenților și a tinerilor.
duminică, septembrie 29, 2024
Când scriu (anchetă citestema.ro)
Constantin Piștea m-a invitat să răspund anchetei sale, pe citestema.ro, AICI, despre împrejurările (vremea, vremurile, anotimpurile, locurile etc) în care scriu scriitorii.
A ieșit o scurtă mărturisire despre cum încerc, de fapt, să împac scrisul cu viața. Și poate despre cum împac scrisul cu alergatul, pentru că, de o vreme, de vreo trei ani, tropăiesc murakamian pe coclauri.
joi, iulie 25, 2024
Invitat la FILIT 2024
Am primit ieri un telefon care m-a bucurat nespus.Directorul artistic al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT Iași) scriitorul Florin Lăzărescu, m-a anunțat că sunt pe lista invitaților la ediția din acest an a prestigiosului eveniment.
Am mai participat în 2014 și știu cât de intense sunt discuțiile, momentele cu public și toate întâmplările de acolo pe seama literaturii.
Abia aștept întâlnirile cu scriitorii, traducătorii și cititorii din cele 5 zile (23-27 octombrie 2024) ale festivalului.
Mulțumesc organizatorilor pentru onoranta invitație!
marți, iulie 23, 2024
On Vasile Baghiu's poetry: Translating Alienation – Between Escapism And Adventure by Cristina Savin (Coolabah, Nr 30, 2021)
Translating Alienation – Between Escapism And Adventure by Cristina Savin (Coolabah, Nr 30, 2021)
Coolabah, Nr 30, 2021, ISSN 1988-5946, Observatori: Centre d’Estudis Australians i Transnacionals / Observatory: Australian and Transnational Studies Centre, Universitat de Barcelona (Copyright © 2021 Cristina Savin).The text and the translated poems can be find in the
magazine Coolabah HERE
The poems translated have been selected from Vasile Baghiu’s
debut poetry collection The taste of alienation. Published in 1994, the
collection represents the genesis of Baghiu’s story of poetic chimerism that
spans three decades and eight volumes of poems. But the first chimeric ideas materialised,
quietly, six years before The taste of alienation saw the light of day,
at the height of the totalitarian regime in his native Romania. At the time,
the poet was working as a nurse in a tuberculosis sanatorium, consumed by a
sense of isolation in the depths of which he had a life-altering, liberating epiphany
that shaped his identity and his understanding of the world. He
realised that he
could be someone
else, that he
could escape the
personal, geographical and intellectual constraints imposed by the
regime, and could virtually live a parallel life. And so poetic chimerism was
born, as a means of evading ‘les maux de la société’, as a
form of personal
freedom made possible
through imagination and
the re-creation, in writing, of imaginary travels through
space and time.
When asked about the concept that he coined, poetic
chimerism, Baghiu portrays it not as a literary style, but as a way of life
that he devised with the help of poetry. (1) This way of life infuses
his entire oeuvre –poetry and prose –because many aspects of his existence,
including his irrepressible desire to travel and understand the world, are
intimately connected with poetic chimerism. Based on Jules de Gaultier’s philosophical
system, the concept is a cross between bovarysme and literature that brings
together four defining elements, all born out of a sense of despair: imaginary
journey, transfiguration, disease and science. (2)
Imaginary journey denotes a way of escaping the socio-political constraints and the cultural provincialism of the time, and led to the creation of Himerus Alter, an alter-ego, a universal, stateless citizen, who, unlike the poet, was able to travel without restraint through space and time. The presence of the second element, disease, is made possible by the poet’s work as a nurse and represents a reality devoid ofthe superficiality that marked the intellectual and literary landscape of the time. Baghiu’s poems are imbued with an obsession for illness, in the same way the lungs of thepatientshe cared for, while he worked at the sanatorium, were infused with bacilli. (3) As the poems translated attest, patients emerge as a true measure of lyricism. (4) The third element of transfiguration is the symbolic space where new experiences are created, where the poet becomes someone else and poetry metamorphoses into an expression of estrangement. Science, the fourth and final element, turns into poetic adventure and infuses the poetic space with quarks, DNA, chemical elements, theorems and magnetic fields. (5)
luni, iulie 22, 2024
Natalia Onofrei despre "Alergările unui scriitor" de Vasile Baghiu
Am citit în două reprize, repede, cartea lui Vasile Baghiu, "Alergările unui scriitor, roman de jurnal poetic-himerist". Nu sunt amatoare de jurnale și autobiografii, dar am sesizat că în ultimii ani se scriu memorii, jurnale, confesiuni - într-un cuvânt, toți sunt preocupați de autocunoaștere. Simt nevoia să-mi clarific, pe cât e posibil, rădăcinile și natura conținutului acestui tip de scriitură.
vineri, iunie 21, 2024
Inclus în antolgia "POEZIA ROMÂNEASCĂ DUPĂ 1945" de Ion Pop
Sunt onorat să fiu inclus și în această antologie în patru volume alcătuită de profesorul Ion Pop, "POEZIA ROMÂNEASCĂ DUPĂ 1945", apărută în condiții grafice deosebite la Editura Știința din Chișinău.
joi, iunie 13, 2024
În trecere prin Santander
duminică, mai 19, 2024
Aș reveni la critică
Când văd lăudate și luate drept poezie în zilele noastre atâtea texte emfatice, patetice, șchioape, goale, sunătoare din coadă sau de-a dreptul incoerente, adesea scrise de autori și autoare cu notorietate, îmi vine să iau din nou pana (tastele) și să scriu critică.Spun "din nou", pentru că am mai făcut asta prin 2000, în Poesis și Vatra, vreo câțiva ani, iar efectele atunci nu au fost chiar de neglijat.
Supărări atroce, scrisori pline de reproșuri, chiar amenințări și câte și mai câte. Firește, în paralel cu aprecieri, între care și ale lui Manolescu, pentru care să citeze, când avea ocazia, din cronicile mele, în emisiunea lui de la ProTv, părea să fie atunci pentru el o distracție și o încântare.
Aș reveni la acel tip de critică, pentru că simt că aș putea măcar încurca oleacă trendul acesta, păgubos pentru toată lumea, în care critica folosește o "plasă de fluturi" (așa se numea rubrica pe care o țineam în Poesis-ul lui George Vulturescu) cu ochiurile tot mai mari, iar asta în cazul fericit în care există o plasă.
joi, mai 16, 2024
Acest drum, plin de imprevizibil, al scrisului
Paradoxul în legătură cu alergările mele din ultimii doi ani este nu numai că nu m-au îndepărtat de scris, dar mi-au adus în plus ocazii mai multe de a reflecta, în singurătate, la feluritele căi prin care viața sau, în fine, "iluzia vieții", cum spune Henry James, se poate infiltra în paginile scrise. Sunt momentele în care "singurătatea alergătorului de cursă lungă" (Silitoe) devine un fel de ecran sau interfață unde rulează "priveliștile sclipitoare" (Eminescu) pline de înțeles și sens. Firește că mi-am dorit să nu ratez aceste noi interferențe, mereu inspiratoare, lucru dovedit, cred, în parte, de romanul "Alergările unui scriitor". Mai mult, mă țin mai departe de speranța că ele mă vor însoți mereu pe acest drum, plin de imprevizibil, al scrisului, care se amestecă de atâtea ori și atât de mult, cel puțin în cazul meu, cu viața propriu-zisă încât devin, fără dubii, unul și același lucru.
miercuri, ianuarie 31, 2024
Îndrăgostit de o perfuzie (România literară, 1999)
Câteva zile de concediu, binevenite, ca să umblu din nou, netulburat, prin sutele de ziare și reviste adunate în timp, cu gândul de a pune la un loc, sub umbrela himerismului poetic, poeme și texte teoretice.
Poeme lungi, cum este acesta, "Îndrăgostit de o perfuzie", dintr-o Românie literară din 1999, dar și secvențiale, cum sunt cele din anii din urmă, precum și manifestele, laolaltă cu eseuri, interviuri și ecouri ale himerismului, această mașinărie literară a timpului pe care am reușit să o fac să funcționeze demult și care te poate teleporta din metaversul poeziei scrise în cel al poeziei trăite și înapoi, dincolo de geografie și vremuri.
Cu gândul la o carte (sau două) care să le adune pe toate, pentru cititorii de azi, dar și pentru cei de ieri. Sau doar pentru mine, de amorul artei, oricum.
Vasile Baghiu: Viața văzută prin fereastra bibliotecii - Cronică la volumul „Melancoliile unui bătrân cărturar”, Ed Tracus Arte, 2024, apărută în Familia, nr.1/2025
Vasile Baghiu Viața văzută prin fereastra bibliotecii Cronica poate fi citită în revista Fam...
-
Între himeră şi manieră de Ştefania Mincu în "Paradigma", Anul 16, Nr. 3-4/ 2008 Deşi se consideră (şi este receptat astfel ş...
-
Vasile Baghiu Echilibristică po(i)etică deasupra “hăului” * Cronica este ...
-
Vasile Baghiu Clovnerii suprarealist-postmoderniste cu mesaj cifrat Cronică apărută î...
-
Vasile Baghiu Două adevăruri care se intersectează Apărut în revista Ficțiunea (n. 113/ februarie 2025), ca răspuns la o anchetă desp...
-
Cinci zile de FILIT Iași în care am văzut, din nou, pe viu, că literatura contează pe bune în viața oamenilor, inclusiv în aceea a adolesce...