luni, decembrie 30, 2024

Bilanț 2024 pe fugă

Un an intens a fost, așa l-am simțit, cu viață multă în el. Cu scris explorator, documentare și căutare prin hârtii vechi. Cu scris de mână, cu stiloul, în jurnal.

Cu destule călătorii afară. În Cipru de trei ori. Dar și în Italia, la Bergamo, la Lago di Garda și la Verona, unde am văzut, la Arena di Verona, două mari spectacole de operă: "Tosca" de Puccini și "Carmen" de Bizet. La fel, în Spania, pe malul oceanului, la Santander, San Sebastian și Bilbao. Plus călătoria la Lisabona, unde am alergat cel de-al doilea maraton al meu în 5 ore și 15 minute. Am vizitat și Faro, iar în drum spre Portugalia ne-am abătut pe la Eindhoven și Mastricht.
Am continuat să alerg, inclusiv în competiții: la semimaratonul de la Tarcău, cu traseu prin munți, la semimaratonul de la Dragomirna (pe drum de pădure) și la semimaratonul Curtea Domnească de la Piatra-Neamț (la fel, trail montan). Sunt în al treilea an cu povestea asta, iar romanul „Alergările unui scriitor”, inspirat de ea, a fost nominalizat la premiul pentru proză al Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor și a primit Premiul Cartea Reprezentanței Neamț a US. Bucuros că a scris despre el și scriitoarea Natalia Onofrei.
Despre alergări (dar și despre sănătate, scris, literatură, călătorii) am postat și pe TikTok, inclusiv secvențe din maratonul pe care l-am alergat la Lisabona. Interesantă experiență, cu multe vizualizări, zeci de mii uneori. O dată a sărit de 250.000 în 24 de ore. Va intra, poate, această poveste în niște pagini de proză și cam atât, pentru că foarte probabil mă voi retrage de pe acea platformă – mediul de acolo a devenit, totuși, nefrecventabil și neprietenos în ultimul timp.
Am susținut conferințe și recitaluri, la Bicaz, la Piatra, la Iași. Iar invitația la FILIT, grozavă, onorantă, mi-a dat șansa să mă revăd cu scriitori și scriitoare pe care îi știu de o viață, să stau de vorbă cu alții pe care doar îi citisem, să am întâlniri și discuții cu cititori, dar și să cunosc un laureat Nobel pentru literatură, Abdulrazak Gurnah. În aceeași serie, memorabilă pentru mine, rămâne întâlnirea cu marele teoretician al literaturii Franco Moretti.
Mai adaug că am fost inclus în impresionanta antologie realizată de Christian Schenk, „Rumänischen Lyrik-Anthologie”, cu multă poezie românească de la începuturi până azi. La fel, în antologia alcătuită de profesorul Ion Pop, "Poezia românească după 1945", apărută în condiții grafice deosebite la Editura Știința din Chișinău.
Întâlniri cu copiii și cu nepoțelul (cât s-a putut, nu cât aș fi vrut), cu surorile și familia mai mare, cu prieteni.
Nu am publicat nicio carte în acest an, dar am predat două manuscrise unui editor. Și am muncit la alte două proiecte, unul pe temă medicală. Sper să vin cu două sau chiar trei cărți în 2025, când voi schimba prefixul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Bilanț 2024 pe fugă

Un an intens a fost, așa l-am simțit, cu viață multă în el. Cu scris explorator, documentare și căutare prin hârtii vechi. Cu scris de mână,...