O nouă întâlnire din seria "Cultura sănătății", ieri, undeva mai la sud de orașul meu cu vreo 60 de km, la Colegiul Național "Gheorghe Vrânceanu" din Bacău, cu elevi ai clasei a XI-a D îndrumați de doamnele profesoare Corina Dorcu și Mara Merfea. Cu aceeași întrebare: "De ce este sănătos să citim?". A fost o bucurie să stau de vorbă cu ei, adolescenți care au lecturi din Dostoievski și din alți autori mari, care își pun întrebări, deopotrivă cu privire la literatură și la viață, care m-au întrebat până și despre "himerismul poetic" și "aplicabilitatea" conceptului în viața individuală. Memorabile momente! Mulțumiri tuturor!
Viaţă, scris, citit... Viaţa îmi dă un acut sentiment al clipei, scrisul mă face să mă gândesc, din când în când, la viitor, unde nu se întâmplă niciodată nimic semnificativ, iar cititul mă duce puţin în urmă şi mă aduce încet-încetişor cu picioarele pe pământ. Cât despre "himerismul poetic", îl simt ca pe un instrument eficient prin care se poate călători, în ambele sensuri, între poezia scrisă și poezia trăită.
joi, martie 30, 2023
luni, martie 27, 2023
A vedea lucruri pe care alții nu le văd
Pe 21 martie, de Ziua Internațională a Poeziei, am încercat să prind în ceea ce am spus, la Biblioteca G.T. Kirileanu, ideea de "poezie nescrisă" și de abilitate sau înzestrare a poetului de a vedea lucruri pe care alții nu le văd. Cum am fost norocos să am parte și eu uneori, chiar la începuturi, în adolescență, când am văzut, la fereastra unei săli de disecții din spital, unde mă aflam ca elev al unui liceu sanitar, o creangă înflorită și am scris unul dintre primele versuri, "A înflorit zarzărul la fereastra sălii de disecții", pe care l-am regăsit apoi circulând prin caietele-oracol. Poezia poate fi, mă gândesc, și un mod de a vedea ce se întâmplă în jur, adică un pic mai departe de undeva unde se întâmplă ceva.
Aici este înregistrarea evenimentului realizată de Jan Racariu, cu Mihaela Mereuță (moderatoare) și poeții Dorin Ploscaru și Cătălin Pipirigeanu. Și cu toți cei prezenți.
luni, martie 20, 2023
Cultura sănătății: De ce este sănătos să citim? De ce este sănătos să facem mișcare?
În seria de prelegeri-dialog "Cultura sănătății", azi, 20 martie 2023, la Biblioteca "G.T. Kirileanu" (Filiala Mărăței), întâlnire cu elevi ai claselor a XI-a D și a XI-a F (învățământ profesional) de la Colegiul Gheorghe Cartianu, coordonați de doamna profesoară Doina Andrei. Am explorat beneficiile pentru sănătate ale cititului și ale mișcării. Și pentru că tot este Ziua Poeziei le-am vorbit și despre puterea fascinantă pe care o are uneori cuvântul, în viața personală și în viața comunității. La fel, despre cât de important pentru sănătate (emoțional, intelectual, moral, fizic) este să vedem lumea, măcar din când în când, prin fereastra poeziei. Mulțumiri doamnei bibliotecare Irina Miron pentru organizare!
miercuri, martie 15, 2023
O nouă călătorie în Italia, cu un semimaraton la Fano
Călătoria de săptămâna trecută cu Iuliana în Italia a fost un adevărat tur de forță.
Au fost 7 zile foarte intense, pline de culoare, noutate și diversitate. Moduri și condiții de viață, istorie, artă, arhitectură, memorie, cultură.
În prim rând, am participat la semimaratonul (23 Km) de la Fano, pe care l-am dus glorios la capăt în 2h15min. Acesta a fost și motivul-pretext al călătoriei. Prima mea cursă oficială în străinătate. Specială bucuria de a alerga împreună cu oameni din alte țări și de a fi parte a unui entuziasm universal.
Am mai alergat, de capul meu, 6 K la Veneția. De neuitat și acolo sentimentul de poezie trăită în cadența pașilor cu ecou pe margini de canale, pe stradele și piețe aproape pustii la ora când abia răsărea soarele.
De asemenea, am vizitat 14 localități mai mari sau mai mici. Străzi, piețe, parcuri, țărmuri de mare și uneori muzee. De la faleze cu pescăruși am ajuns uneori în aceeași zi la ziduri de cetate pe vârfuri de munte înzăpezite.
Am zburat din Iași spre
Bologna. Am închiriat o mașină. Cu ea am parcurs peste 1000 Km.
Am dormit la Fano (5 nopți), la Veneția (o noapte) și la Verona (o noapte).
În afară de aceste trei orașe, am mai vizitat Ancona, Urbino, Pesaro, Gradara, Rimini, San Marino, San Leo, Cattolica, Ravena, Padova.
Mi-am făcut note pentru viitoare poezii, proze și articole.
Am postat, în același timp, pe Fb, în fiecare zi, despre aceste povești și întâmplări.
E foarte încurajator pentru mine că Iuliana mă însoțește neobosită în toate aceste incursiuni poetic-himeriste călătoare, că vrea să trăiască fantezia mea literară, că preia uneori inițiativa întregii aventuri.
joi, martie 02, 2023
Viață filtrată prin scris
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Vasile Baghiu: Viața văzută prin fereastra bibliotecii - Cronică la volumul „Melancoliile unui bătrân cărturar”, Ed Tracus Arte, 2024, apărută în Familia, nr.1/2025
Vasile Baghiu Viața văzută prin fereastra bibliotecii Cronica poate fi citită în revista Fam...
-
Între himeră şi manieră de Ştefania Mincu în "Paradigma", Anul 16, Nr. 3-4/ 2008 Deşi se consideră (şi este receptat astfel ş...
-
Vasile Baghiu Echilibristică po(i)etică deasupra “hăului” * Cronica este ...
-
Vasile Baghiu Clovnerii suprarealist-postmoderniste cu mesaj cifrat Cronică apărută î...
-
Vasile Baghiu Două adevăruri care se intersectează Apărut în revista Ficțiunea (n. 113/ februarie 2025), ca răspuns la o anchetă desp...
-
Cinci zile de FILIT Iași în care am văzut, din nou, pe viu, că literatura contează pe bune în viața oamenilor, inclusiv în aceea a adolesce...