Călătoria aceasta în Portugalia are pentru mine și semnificația unei întâlniri cu spiritul heteronimic al lui Fernando Pessoa, cel care, între alte resurse literare și nu numai, m-a inspirat între anii optzeci și nouăzeci să încep povestea "himerismului", cu personajul Himerus Alter care călătorește peste tot pretinzând că ar fi autorul poemelor, cu efortul de cuprindere a lumii prin poezie într-o epocă în care era foarte dificil să obții un amărât de pașaport, cu toate orașele și locurile prin care nu fusesem niciodată.
Viaţă, scris, citit... Viaţa îmi dă un acut sentiment al clipei, scrisul mă face să mă gândesc, din când în când, la viitor, unde nu se întâmplă niciodată nimic semnificativ, iar cititul mă duce puţin în urmă şi mă aduce încet-încetişor cu picioarele pe pământ. Cât despre "himerismul poetic", îl simt ca pe un instrument eficient prin care se poate călători, în ambele sensuri, între poezia scrisă și poezia trăită.
marți, mai 31, 2022
"Himerismul" are puterea de a trece adesea din pagina scrisă în viața trăită
Casa Pessoa
Încă un gând "himeric" trecut din pagini de manuscris sau de carte în viața trăită, în acord cu tehnicile eficiente ale "himerismului poetic" de reconstrucție narativă a poveștilor alternative, în care ucenicul român Vasile Baghiu, cu un singur heteronim (Himerus Alter), vizitează casa din Lisboa a maestrului portughez Fernando Pessoa, multiplicat în patru heteronimi de bază (Reis, Careiro, Campos, Soares) și în nenumărați alții, o clipă prinsă în peisajul timpului.
Lucrurile se vor aranja aşa cum ştiu ele mai bine
Vizitând casa lui Fernando Pessoa din Lisabona, m-am gândit, pe firul heteronimilor săi, dar și al "himerismului" meu, că mi-ar fi de folos să fiu în stare să mă clonez, ca să pot duce repede-repede la capăt proiectele sau cum s-or fi chemând. Şi astfel să lucrez în paralel la toate. Şi fiecare dintre versiuni să fiu eu, permanent, fără dubii. Ştiu însă că ştiinţa avansează repede în epoca noastră, aşa că merg înainte cu toate, neclonat, adică în condiţiile date, răbdător şi perseverent, cu încredere şi speranţă că lucrurile se vor aranja aşa cum ştiu ele mai bine.
luni, mai 30, 2022
Prin 1988 l-am descoperit pe marele poet portughez Fernando Pessoa
Heteronimii săi și ideea de a trăi mai multe vieți în paralel m-au fascinat.
"Himerismul poetic" a început – am spus-o chiar în primul manifest – și de la această descoperire și s-a dezvoltat mai departe pe firul pe care am fost în stare să-l urmez.
Astăzi mă aflu în țara sa și încerc să-i dau de urme. Aici, în Porto, undeva lângă Torre dos Clerigos, l-am întâlnit prima dată.
duminică, mai 29, 2022
Poezia a fost în stare să schimbe trăirea
"Himerismul poetic" a însemnat încă de la început încercarea iluzorie (himerică) de cuprindere a lumii, la fel ca în poza aceasta, poate, care nu este o fotografie, ci o reflectare într-o vitrină de pe o stradă din Porto, așa cum o călătorie la Veneția atunci era doar o punere în tipare poetice a unui gând, care devenea astfel o altă realitate, una paralelă, "poezie scrisă", care avea să devină în timp "poezie trăită", ca în toți anii din urmă, rătăcitor-himeric urmând magia de demult.
Și totuși, povestea începe să capete contur și împlinire, s-a dovedit că poezia a fost în stare să schimbe trăirea.
miercuri, mai 25, 2022
A fost plăcut să mă reconectez la copilărie
Am fost invitat de doamna bibliotecară și câțiva profesori de acolo cărora li s-a alăturat și părintele paroh, care ne-a invitat la rândul său să ținem întâlnirea cu elevii chiar în biserica recent ridicată pe deal, ceea ce am și făcut.
luni, mai 09, 2022
Poeți în dialog: Nicolae Coande și Vasile Baghiu
A fost o discuție relaxată și m-am simțit excelent la "Poeți în dialog".
Bună ideea unei zile a lecturii!
Bună ideea unei zile a lecturii. Ar fi bine să fie în fiecare zi această zi.
Vasile Baghiu: Viața văzută prin fereastra bibliotecii - Cronică la volumul „Melancoliile unui bătrân cărturar”, Ed Tracus Arte, 2024, apărută în Familia, nr.1/2025
Vasile Baghiu Viața văzută prin fereastra bibliotecii Cronica poate fi citită în revista Fam...
-
Între himeră şi manieră de Ştefania Mincu în "Paradigma", Anul 16, Nr. 3-4/ 2008 Deşi se consideră (şi este receptat astfel ş...
-
Vasile Baghiu Echilibristică po(i)etică deasupra “hăului” * Cronica este ...
-
Vasile Baghiu Clovnerii suprarealist-postmoderniste cu mesaj cifrat Cronică apărută î...
-
Vasile Baghiu Două adevăruri care se intersectează Apărut în revista Ficțiunea (n. 113/ februarie 2025), ca răspuns la o anchetă desp...
-
Cinci zile de FILIT Iași în care am văzut, din nou, pe viu, că literatura contează pe bune în viața oamenilor, inclusiv în aceea a adolesce...