sâmbătă, mai 10, 2025

Vasile Baghiu: "Poezia ca un continuum reflexiv" - Cronică la volumul "Tandem cu umbrele" (Eikon, 2022) de A.T. Branca

Vasile Baghiu

Poezia ca un continuum reflexiv*

                                                Cronica a apărut în Bucovina literară (nr.1-2-3, 2025) 


Mă voi referi în cele ce urmează la volumul de poeme “Tandem cu umbrele” de A.T. Branca (Eikon, 2022), dar poeta a publicat încă două volume de poezie, multe articole și eseuri răspândite prin reviste, precum și un roman și fiecare ar merita o atenție reală.

Se vede aici un entuziasm fără rezerve, nu doar pentru scris în general, însă pentru un fel de explorare asiduă a unei interiorități interogative care ambiționează să descifreze sensuri și rosturi încercate și verificate, în istorie, cu instrumente filosofice în principal și mai puțin cu cele poetice.

Evident că nu poate fi refuzată poeziei puterea de a pătrunde în teritoriile reci ale conceptelor și ideilor. Uneori, s-a văzut, ideile pot fi un material la fel de proteic în poezie ca realitatea însăși, iar cearta dintre poezie și filosofie, veche de când lumea și de când filosofii se supăraseră pe poeți, nu mai are astăzi temei, când granițele dintre domenii par să se șteargă, iar filosofia metaforizează tot mai des.

Atât cât este, dialogul ei în această carte este de fapt un monolog în fața unui partener (care poate fi propria conștiință) dispus să asculte, martorul tăcut și pretextul unei continue reflecții ambigui, mai mereu în zona misterului, invizibilului, absconsului.

parcă aud freamătul pregătirilor tale de drum

vuietul trezirii se revarsă peste somnul meu

de parcă zilele, săptămânile, timpul adunat

împreună ne-a legat

ne-a amestecat simțurile într-un fel sălbatic

– greu de înțeles e murmurul din sângele meu,

dar eu îl ascult. ascultă-l și tu! e atât de puternic

de parcă ne-ar bate în piept două inimi nu una! –

Dincolo de maieutica întrebărilor pe care le adresează acelei instanțe tăcute și neimplicate, A.T. Branca nu este propriu-zis o poetă metafizică sau, în fine, a ideilor, pentru că recuzita universului ei este din viața de zi cu zi. Aș zice că un fel de consemnare a evenimentelor mici, cotidiene, în perspectiva unui minimalism afectiv, apare din când în când în paginile cărții:

„...pe bancheta din față un bărbat mușcă dintr-o

pâine

cu degetele groase duce la gură bucăți de carne

lângă el o tânără brunetă cu manichiură perfectă

îi zâmbește cu duioșie iubitului în telefon...”

Iar consemnarea aceasta a realității se face în cea mai tipic-optzecistă manieră. Cu suficientă detașare încât să dea impresia că lumea curge liberă și fără aprobările noastre (deopotrivă lumea din poem și lumea din realitate), ba chiar cu inserții autoreferențiale care apar surprinzător în text, cum este pomenirea titlului cărții într-un poem din prima parte, chiar dacă, invers, titlul ar putea fi secundar referinței:

...și atunci eu, tu, visătoarea din tren

cu privirile arse de împotrivire

ne desfacem împăcați brațele

în tandem cu umbrele răsfirate în aer...”

De altfel, o sarabandă de proiecții de lumină asupra realității într-un carusel al meditației legate de condiția umană se întâmplă aici. Și tocmai în această inserare de flash-uri poetice, care ne coboară, din norii filosofici, cu picioarele pe pământ, stă o parte din valoarea acestei poezii care pendulează între radiografiere interioară și scanare a hărții lumii.

Totul se petrece însă, în registru compasiv, nu ironic cum ne-a învățat poetica postmodernistă, ci afectiv ca în poeziile anilor șaizeci. De altfel, ecouri din ludicul și, aparent paradoxal, intens-emoționalul Nichita Stănescu apar ici și colo în economia textelor.

„...era soare și dintr-odată începea să plouă

cu cuvinte lungi mai ales...”

Adesea, apar formulări care denotă o ușoară tentație ludică, reprimată însă, pentru că nu este dusă în registrul dominant, o bucurie a „cuvintelor potrivite”:

„noi nu suntem buni pe deplin, nici răi de ajuns

Rămâne tonul confesiv-afectiv, așadar, să învăluie dominant întreaga desfășurare a poemelor lui A.T. Branca, care par mai degrabă fragmente dintr-un poem mai mare. Iar această tonalitate nu devine melodramatică, ci se păstrează în linia gravă, elegiacă, pentru că – spune criticul Al. Cistelecan în cuvântul de pe copertă – „visările și iluziile se lovesc de limitele dramatice ale condiției umane”.

Menținerea tonalităților joase este, aș zice, una din calitățile acestei scriituri care se ia la harță cu diverse condiționări ale trăirii în timp ce încearcă de fapt să le înțeleagă. Cu atât mai meritorie cu cât se știe că sonurile grave în poezie nu scapă de riscul trecerii în viziuni patetice, care se și întâmplă aici uneori în formulări metaforizate în exces, confirmând parcă echilibristica periculoasă asumată: „semințele nimicirii”, „așchiile absurdului”, „paharele înalte pline de visuri”, „filele vieții”.

Compensarea vine în special pe linia unor nuclee de poezie de carate mai mari, care sună ca în cărțile bune de totdeauna și de oriunde și configurează încrederea că lucrurile vor merge pe același traseu în crescendo, evoluție clară a poetei probată deja în timpul din urmă cu fiecare nouă apariție, în reviste, în volume sau la interfața live cu cititorii.

„uneori am senzația stranie că m-am născut prea

târziu

privesc în jurul meu fețele fără expresie ale unor

oameni grăbiți

și cum toți văd prin mine de parcă nu mi-ar fi

locul în acel timp

e ca atunci când simți că ai ajuns într-o gară din

care trenul tău tocmai pleacă

poți să auzi, dacă îndoi un genunchi și îți apleci

tâmpla

cum se înghesuie în vagoane întâmplările din

viața ta netrăită

cum se îndepărtează de tine

cum se risipesc în acele zări

unde nu ai văzut răsăritul niciodată”   

O tonalitate încifrată, cu mister inclus, care amintește de reflexivii mai vechi, de un Saint-Exupery (cine mai revine astăzi la poeticile de atunci?), se întreține din patima unui fel de retorism existențial care pune soarta omului în lumina poeticului.

„teribile rosturi au omul și îngerul pe pământ

și atâtea cazne!

când vine vremea să privească în urmă

să măsoare câte au făcut

uită să prețuiască ce au fost și ce sunt

astfel omul lasă dezamăgirile să îl năpădească

precum volbura tulpinile tinere”

Elanurile reflexive sunt de fapt doar oglinda unei feminității angoasate care își rotește întrebările, constatările, concluziile, iar durerea, pe acest fir, trece în resemnare, fără să piardă însă conexiunile cu o realitate la fel de tăcută ca misteriosul companion de viață și de poezie.

“îmi îngheață sânul sub o pătură de lână

îmi adun trupul împrejurul însingurat al sinelui

respir adânc șoapta nopții

teribila soartă a unei bătăi de inimă

dictează jocul destinului”

La fel, resemnarea devine, uneori, luciditate, calea sigură a înțelegerii poetice:

„ceea ce eu scriu acum alții au scris sublim

zburăm în cerc deasupra pământului ostenit

ceea ce eu simt acum, atâția alții au simțit

fremătăm în cercuri la tâmplele cerului”

Poezia lui A.T. Branca este un continuum reflexiv care nu spune cum este lumea, nici cum se vede ea de la fereastra eului subiectiv-afectiv încadrat de nostalgii și regrete, ci promite o susținută și perseverentă tatonare și explorare având ca singur obiectiv nu găsirea, ci căutarea însăși. Și nu din cauza neîncrederii în posibilitatea unei limpeziri izbăvitoare, ci tocmai din luciditatea care pune poezia în registrul resemnării sau al înstrăinării.

În jocul formulărilor construite pe tipar aforistic și filosofic, cu aluzii către un univers ostil omului și trăirii (pentru că nu se vede, cum se și întâmplă de obicei în poezie, unde este de fapt primejdia), poezia se țese din dezamăgire dusă până la depresie, conform vremurilor, din încrederea în puterile poeziei combinată cu ezitări și nesigurnață, cu luciditatea care îi spune despre limitele lumii reale, nu ale celei închipuite de o minte structurată parcă pentru tot ce ține de imaginație și lirism.

 *A.T. Branca: Tandem cu umbrele, Editura Eikon, București, 2022

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vasile Baghiu: "Poezia între teorie și praxis" - cronică la volumul "Cele două capete ale tăcerii" (Ed. Eikon, 2021) de Vianu Mureșan

Vasile Baghiu Poezia între teorie și praxis                                                Cronica a apărut în revista Familia, nr 4/ 20...