luni, martie 31, 2025

Vasile Baghiu: Viața văzută prin fereastra bibliotecii - Cronică la volumul „Melancoliile unui bătrân cărturar”, Ed Tracus Arte, 2024, apărută în Familia, nr.1/2025

Vasile Baghiu

Viața văzută prin fereastra bibliotecii

                                     Cronica poate fi citită în revista Familia (nr. 1/ 2025), AICI

Poet optzecist din linia a doua a grupării în privința receptării, cu mult aplomb teoretic și critic, autor de eseuri, cronici și sinteze teoretice, profesor de literatură comparată, Dumitru Chioaru pune în poezia sa o mare parte din recuzita obișnuită a generației: ironie, intertextualitate, autoreferențialitate, tehnici suprarealiste.

Chiar și titlul celei mai recente cărți, „Melancoliile unui bătrân cărturar” (Ed Tracus Arte, 2024), este în cheie autorironică și autoreferențială, mai întâi pentru că este insolit să vorbești, cu vădită intenție literară, despre melancolii și cărturari într-o epocă a tehnicismului și pragmatismului pe toate planurile, apoi pentru că se face aluzie la temele definitorii ale poetului: biblioteca, scrisul, cartea, poezia.

Ele se regăsesc în volumele care alcătuiesc o identitate poetică distinctă avându-și locul ei în peisajul optzecismului, chiar dacă în margine, ceea ce pentru poet, fire introvertită, nu pare să fie vreo problemă. Și nici nu ar trebui să fie. O antologie cuprinzătoare, apărută în 2023 la Editura Rocart, consemnează ceea ce și titlul spune, „Opera poetică”, un traseu liric ce „se întinde între confesiune și meditație, reverie și autoreflecție” (Alexandru Cistelecan), în care „laconismul se dovedește nu doar o practică textuală, ci și o forma mentis”. (Ion Bogdan Lefter), iar poetul este „prins în reverii blânde”. (Ion Pop)

Obsesia pentru bibliotecă se pliază pe acest profil interiorizat și îl pune în filiație cu un alt congener, Aurel Dumitrașcu, prematur plecat din lumea noastră, al cărui volum de debut are un titlu semnificativ în acest sens: „Biblioteca din Nord”. Dacă însă la Dumitrașcu biblioteca este un spațiu al recluziunii orgolios asumate, la Chioaru ea devine un dat existențial și, uneori, chiar un loc asupritor de unde ar trebui să fugi. „Am mereu un vis:/ cărțile citite se năruie/ ca o avalanșă de zăpadă peste mine/ fugi – îmi spun – fugi departe!/ cărțile se năpustesc din toate direcțiile/ și-mi blochează drumul...” (Vis în bibliotecă) Totodată este și un loc în care „cuvintele și lucrurile”, adică scrisul și viața, se combină după o alchimie secretă personală pentru a forma poezia și pentru a face viața suportabilă.

De fapt, „Melancoliile unui bătrân cărturar” este, în bună parte, un volum al poeziei despre poezie, iar poetul folosește anume termenul vechi și scris cu majusculă, „Poesie” (fără să-l omită însă complet din texte pe cel actual de “poezie”), mai mult în înțelesul ei de meșteșug, artă sau poetică și oricum în siajul personajului cărturar cuprins de melancolia mereu îndatorată trecutului. „Și eu am iubit Poesia în blue jeans/ împotriva părinților patriei/ și-am uitat bunele maniere/ ale poeților din manuale –„

Într-o variantă personificată, Poesia este o interlocutoare răbdătoare a unui eu liric care, uneori, se auto-ambalează în importanța pe care crede că ar avea-o ca Poet (scris așa, cu P mare), își dramatizează condiția, iese din interioritate și laconism și cade într-un retorism inactual. “Aceleași întrebări fără răspuns/ chinuitoare spre seară:/ mai locuiești în mine Poesie?/ cu unghiile tocite ale minții/ scormonesc prin toate ungherele/ și găsesc doar gol –,/ zumzăie în capul meu cuvinte (...)/ am fost poet? mai sunt?/ nescrise foile îngălbenesc pe masă/ cerneala a împietrit în călimară/ iar eu sunt numai numele/ la care răspund dând din cap –/ Rimbaud oare totu-i pierdut/ când din vioară rămâne doar lemnul?”. (Aceleași întrebări) Am putea pune această retorică lărgită despre „Poesie”, „poezie” și „poet” pe seama personajului cărturar melancolic, old-fashioned, dar chiar și așa lirismul are de pierdut, pentru că se duce departe de firescul vieții și al discursului, capătă grandilocvență și se diluează.

Dincolo de această gesticulație teatrală (pe care o regăsim și la alți poeți optzeciști precum Daniel Corbu, George Vulturescu, Gellu Dorian, ale căror merite se regăsesc, compensatoriu, pe alte paliere poetice), Dumitru Chioaru devine cu adevărat interesant tocmai în pasajele în care nu mai face “folosofie despre Poesie”, ci recurge la imagini puternice, se conectează la situații simple de viață, pe care le consemnează cu mai multă detașare. Cum este și aceea în care bunica citește Biblia în picioare și la final regretă că s-a dus viața și nu a apucat să termine cartea (Semn de carte), sau aceea în care gândul la moarte îl trimite înapoi, în copilărie („clipa/ când ceasul dinăuntrul meu/ se va opri,/ la fel ca și ceasul/ din casa copilăriei/ părăsită într-o toamnă/ din care nu mai iese un cuc/ să anunțe altă zi”) (Ale bătrâneții valuri), sau alta în care „într-o zi pe stradă/ am văzut un băiat și o fată/ ținându-se de mână/ și uitându-se fiecare/ în telefonul său” (Pe stradă), sau, în fine, când dăm și peste o fotografie a singurătății  în pandemie (Izolare) sau

Dumitru Chioaru are în acest volum, mai ales în secțiunea „Poeta viator”, și evidente afinități cu himerismul poetic (despre care a scris cândva), pe linia călătoriei ca formă de reconstruire a unei identități mereu în disoluție în contextul globalizant al unei lumi mișcătoare. În peregrinare poetul regăsește, în peisajul transilvan natal, toponime identice numelui său, locuri care suferă un proces de înstrăinare, cu „...biserici înalte până la cer/ și porți de case/ cioplite din lemn/ respirând un aer de vechime/ împrăștiat de antene TV/ și mașini cu numere/ străine –”, cu semne risipite în care încearcă să descifreze mistere ale „legendei de familie/ povestită fiului meu/ plecat de multă vreme în lume/ departe tot mai departe” (Țara Chioarului). În alt pasaj, poetul se întâlnește, prea târziu, cu Parisul legendar, în care se vede din exterior „cărunt și-ncercănat”, la fel de înstrăinat, turist rătăcit pe malul Senei, trăind parcă, în aceeași cheie himeristă, „altă viață/ printre poeți și pictori bletemați/ să guste nemurirea-n cafenele...” (Paris de seară).

Personajul-poet nu iese însă din universul său interior, oricâte meridiane ar păși, iar locurile pe care le vizitează nu sunt văzute cu detalii din realitatea timpului prezent, ci tot printr-o grilă a memoriei culturale, în așa fel încât la New-York observă nu neapărat agitația metropolei, ci felul cum „printre mașini se rostogolește pălăria/ lui Walt Whitman poet din Manhattan...” (New-York-ul poetului), la Ierusalim cum lacrimile oamenilor care însoțesc un convoi funerar se amestecă cu stropii de ploaie (Ierusalim 2019, înainte de pandemie), iar din trecerea pe la poalele Olimpului reține o scenă bizară în care „un tânăr călător și-a scos chitara/ gata să urce la peșteră/ și cățărându-se pe stânci/ a-ntors deodată capul/ să vadă dacă ceilalți îl urmează –/ în loc să mai cânte la chitară/ a zdrobit-o de stânci/ și-a dispărut în ceață” (Orfeu cu chitară).

Este efectul de înstrăinare de totdeauna al călătorului, dar nu o înstrăinare pe seama contactului cu zone de pe o hartă niciodată străbătută, ci tot pe filiera melancoliei culturale a „bătrânului cărturar” care vede lumea, inevitabil, în perspectiva poeziei și a cărților.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vasile Baghiu: Viața văzută prin fereastra bibliotecii - Cronică la volumul „Melancoliile unui bătrân cărturar”, Ed Tracus Arte, 2024, apărută în Familia, nr.1/2025

Vasile Baghiu Viața văzută prin fereastra bibliotecii                                               Cronica poate fi citită în revista Fam...