marți, iulie 24, 2012

Banalitatea normalității

A-ți spune părerea pe teme politice de actualitate nu trebuie să devină ceva ieșit din comun, nu trebuie să conțină nimic dramatic, nu trebuie să devină motiv de ceartă. Este pur și simplu un lucru normal. Fiecare ia deciziile pe care le crede potrivite, dar este foarte important ca părerile, opiniile să circule, să fie împărtășite. Exercițiul de a spune - liber, fără teamă - ce crezi despre tot felul de chestiuni care privesc un număr mai mare de oameni este elementar (de bază) într-un sistem democratic. Etichetările, jignirile, invectivele nu numai că ne rănesc sufletește, nu numai că otrăvesc spațiul public și în general viața noastră, dar ne consumă în van timpul și energiile și în final ne îndepărtează de la lucrurile cu adevărat importante pentru noi. Păstrarea calmului și menținerea în cadrul unui comportament civilizat sunt, în definitiv, semne de maturitate. Noi românii nu avem foarte des ocazia de a vota, dar ne inflamăm de fiecare dată mai mult decât ar fi cazul, cum se întâmplă și acum. Elvețienii votează mult mai des, chiar și de câteva ori pe lună, pentru tot felul de lucruri. Cum ar arăta viața lor dacă s-ar certa la fiecare vot așa cum o facem noi? Cred că ar fi timpul să ne calmăm, să continuăm să spunem ce credem, să mergem la vot și să votăm ca niște oameni serioși și maturi cărora le pasă de lumea în care trăiesc. Nici un lider politic nu este veșnic pe locul lui. De aceea, schimbarea nu înseamnă niciodată sfârșitul lumii. Înseamnă chiar normalitatea, care este banală precum aceste gânduri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Trei răspunsuri despre romanul „Alergările unui scriitor” de la autorul lui, Vasile Baghiu (în Familia, "Cum?", rubrică susținută de Mircea Pricăjan)

1.  Cum s-a conturat ideea romanului „Alergările unui scriitor”? Ideea a apărut după ce începusem o serie de alergări în încercarea de a con...