marți, octombrie 16, 2012

Fiecare scriitor cu drumul lui...

Am citit editorialul scriitorului Mircea Cartarescu. Sunt de acord cu multe din cele spuse acolo. Nici tonul articolului nu este nepotrivit. Nu raspunde insa la intrebarea de ce nu s-au cheltuit la fel de multi bani si cu alti scriitori. Apoi nu ne spune cati bani anume s-au cheltuit pe deplasarile sale, desi ofera destule cifre in alte privinte. In orgoliul sau, el cere numirea altui scriitor care ar fi meritat acest sprijin. As zice ca el a ajuns sa merite si datorita sprijinului preferential de care s-a bucurat mai mereu. Povestea cercului vicios... Sunt mai multe chestiuni de discutat, dar, in sfarsit, eu ii doresc sanatate si succes in continuare. El are acest drum, altii au altul. Asta e viata. Probabil ca voi considera de acum incolo acest subiect inchis pentru mine.  Imi pare rau ca s-au simtit jigniti Radu Vancu si alti scriitori pentru ca am numit apelul lor la solidaritate "ipocrit si imoral". Nu la ei m-am referit, ci numai la ideea apelului. Este perfect posibil sa ai bune intentii si sa promovezi o idee careia sa nu-i observi chiar toate nuantele.  Daca pentru ei este important, le cer scuze public. Niciodata nu este tarziu pentru asa ceva, iar eu m-am cam vindecat de orgolii. Voi modifica, de dragul lor, chiar si titlul textului meu. Scriu aceasta nota la Erevan, unde, apropo, sunt invitat la un festival international de literatura pe banii organizatorilor. Nu mi-am luat lap-top-ul cu mine. Asa se explica lipsa diacriticelor romanesti. Sanatate si inima buna tuturor!

2 comentarii:

 1. Dragă Vasile Baghiu,

  Mă bucur mult că putem discuta, în sfârşit, fără diezi în ton. :)
  Acum, aş zice că răspunsul la întrebările din text sunt destul de uşor de dat:

  1) S-au cheltuit mai mulţi bani pe cărţile lui MC decât pe ale oricărui alt scriitor român fiindcă editurile străine l-au cerut pe MC mai mult decât pe oricare scriitor român.
  Şi l-au cerut pe el mai mult fiindcă era cel mai tradus dinainte de 2005: între 1992 şi 2005 îi apar 32 de cărţi traduse, toate pe banii editurilor străine.
  2) La festivaluri a fost chemat din aceleaşi motive. La unele pe cheltuiala festivalurilor, la altele pe cea a ICR.
  3) Cred în continuare că trebuie ca scriitorii români să fie solidari unii cu alţii atunci când sunt calomniaţi şi insultaţi, mai ales când aceste insulte şi calomnii iau forma unei campanii de presă susţinute ani de-a rândul. Nu contează cât de bine sau de rău o duc acei scriitori, trebuie să ne solidarizăm cu ei când sunt călcaţi în picioare.
  (Explicaţii pentru nepăsarea faţă de statutul scriitorului trebuie cerute USR, nu altcuiva. Iar USR are şi el un departament întreg pentru promovarea literaturii române în străinătate. Despre ICR ştim câte a făcut pentru literatura română, cu bune şi cu mai puţin bune. Despre USR nu ştiu nimic. Şi nimeni nu-l ia la întrebări pe Manolescu, după cum vedeţi...)

  Vă doresc mult succes la festivalul din Erevan, îl meritaţi din plin.

  Toate cele bune,
  Radu

  RăspundețiȘtergere
 2. Draga Radu Vancu,
  Va scriu in graba... Situatia nu e in totalitate asa simpla cum o vedeti. Eu insa nu mai vreau sa ma refer la acest subiect. Felul in care se incearca prezentarea lui in media seamana a manipulare... Nu trebuie sa ne solidarizam cu cineva doar pentru ca e scriitor. Reperele sunt altele, insa chiar imi doresc sa las la o parte toata povestea asta. Mai mult, partile care discuta nu sunt pe pozitii egale. Vreau doar sa stiti ca nu am nimic cu succesul nimanui. Cele bune va doresc, Vasile Baghiu

  RăspundețiȘtergere