joi, august 23, 2012

Limbajul "european" și gândirea liberă

Unii cred că nu ești receptiv la valorile europene dacă nu repeți cam tot ce se spune prin presa occidentală despre România și situația ei politică în această perioadă. Receptivitatea la valorile europene nu se măsoară în funcție de cât de mult ești de acord cu tot ce spun unii și alții dintre liderii occidentali la un moment dat, nu prin cât de tare spui "Da!" la tot ce vine din Occident, bun sau rău, ci prin exercițiul elementar de gândire cu propria minte. Libertatea de gândire este între aceste valori. Iar spiritul critic este inclus. Receptivitatea la valorile europene nu trebuie să ne împiedice să avem receptivitate la valorile naționale și locale, sau pur și simplu umane. Au apărut acum tot felul de pricepuți în limbajul "european". Mulți dintre ei doar maimuțăresc niște vorbe, fără să înțeleagă nici ei ce spun, fără să aibă substanță. De fapt, ei nu se deosebesc prea mult de cei care, în timpul lui Ceaușescu, vorbeau despre "societatea multilateral dezvoltată" și altele asemenea, repetând papagalicește ce auzeau, săracii, de la goarna oficială. Mai mult, unii de azi, cu limbajul lor "european", sunt chiar aceiași de ieri, cu limbajul "înaintării spre comunism".

2 comentarii:

  1. Gîndim aproape simetric, singura diferenţă e dincotro bate lumina. La mine, dinspre un reverber apolitic. La d-voastră, dinspre o politică pe cont propriu.
    Ne topim în acelaşi foc lent: al dezamăgirii, al înşelărilor succedente..., deşi altceva am aşteptat de la şi mai ales după însîngeratul, îndoliatul decembrie 1989.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mă bucur să văd că văd că există măcar un punct sau două în care părerile noastre se întâlnesc... Teoretic este posibil să fii apolitic, dar practic e mai greu... Da, am aşteptat altceva după 1989, dar ne-am trezit că tăcerile noastre, ale românilor, de dinainte de Revoluţie erau nişte tăceri diferite, cum bine a zis poeta Ana Blandiana.

    RăspundețiȘtergere

Trei răspunsuri despre romanul „Alergările unui scriitor” de la autorul lui, Vasile Baghiu (în Familia, "Cum?", rubrică susținută de Mircea Pricăjan)

1.  Cum s-a conturat ideea romanului „Alergările unui scriitor”? Ideea a apărut după ce începusem o serie de alergări în încercarea de a con...