vineri, iulie 20, 2012

Câteva gânduri înainte de referendum

Sunt pentru demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu, dar nu-mi plac deloc nici încercările lui Victor Ponta de a se eschiva de la clarificarea acuzației de plagiat.

Să încerc să mă fac mai bine înțeles. Băsescu a tăiat salariile și pensiile când nimeni în Europa nu făcea asta, a închis multe spitale (incredibil, ieri a spus că ar mai fi de eliminat o sută de mii de paturi de spital!), a alungat medicii din țară, a șicanat mereu profesorii și a descurajat învățătura, a creat - prin firea lui conflictuală și din interese politice personale - o atmosferă tensionată în țară, a pledat public pentru contracte de exploatare a resurselor țării despre care nenumărate voci au spus că nu sunt în avantajul țării, s-a substituit Guvernului în hotărârile sale, a tărăgănat construirea autostrăzilor, nu și-a îndeplinit nici o clipă obligația constituțională de mediator ținând partea doar PDL-ului, a mințit de multe ori, a avut și are un comportament și un limbaj sub demnitatea unui președinte, în fine, a patronat un grup de oameni corupți pe care i-a susținut în funcții importante. Nu sunt dispus să uit nici indiferența cinică pe care a arătat-a protestatarilor din iarna trecută. Nu sunt dispus să uit aceste lucruri, așa cum, din păcate, este înclinat să uite poporul nostru român. De aceea, voi vota DA la referendum. Un motiv în plus pentru opțiunea mea este și acela că președintele interimar Crin Antonescu mi se pare - prin comportament, limbaj, atitudine, pregătire, cultură, trecut politic - de departe mai potrivit decât Traian Băsescu pentru funcția de președinte, iar preluarea de către acesta a funcției prezidențiale mai devreme cu doi ani - altfel, prin mijloace parlamentare, democratice - o consider binevenită și în favoarea României, cu toate comentariile privind "îngrijorările europene" ale unor prieteni scriitori, pe care - cu mirare și dezamăgire - îi văd preluând pur și simplu clișee dintre cele mai lemnoase și refuzând într-un mod aiuritor să judece cu propriiile lor minți, refuzând să judece realitatea vieții oamenilor din România mai înainte de a aproba fără ezitări declarațiile unor oficiali occidentali mai mult sau mai puțin informați, adesea dezinformați, nu neapărat dezinteresați.

Acestea sunt clare pentru mine. Ceea ce mă pune pe gânduri este, totuși, ambiguitatea USL-ului în privința acuzației de plagiat împotriva lui Victor Ponta. Comisii peste comisii, verdicte care se contrazic, totul are aparența unei bătălii pentru mascarea adevărului. Această agitație fumigenă nu este deloc de natură să-mi confere încredere. Chiar dacă nu cred că este o urgență acest subiect acum, el va trebui neapărat să devină o urgență imediat după referendum. Cu singura consecință dreaptă, dacă acuzația se confirmă, anume aceea a demisiei. Și nu este vorba doar despre cazul tezei de doctorat a lui Victor Ponta (pentru că - vorbește lumea - astfel de ambiguități pot fi găsite în mai mult de jumătate din tezele de doctorat), ci de întregul sistem universitar.

Până atunci însă, subiectul rămâne referendumul pentru demiterea președintelui suspendat Traian Băsescu. Nu acuzația de plagiat, nu "îngrijorările europene", nu altceva. Și nu atât cum votăm va fi important, cât poate, mai mult, dacă vom merge sau nu la vot. Eu aș spune că ar fi în avantajul nostru, al celor mai mulți, să mergem la vot.

2 comentarii:

  1. Bine, bine, văd că eşti supărat şi hotărât, dar oferă şi tu câteva argumente...

    RăspundețiȘtergere
  2. Păi, USL-ul încearcă să-l dea jos pe Băsescu pentru că a făcut prea multe rele în ţară şi pentru că în politică e normal să vrei să ajungi la Putere. Băsescu nu mai are popularitate tocmai pentru că nu a condus bine. Mulţi oameni nu mai rabdă să vină alegerile de peste doi ani pentru că preşedintele suspendat le-a tăiat salariile şi pensiile, a închis spitale, în fine, a făcut multe tâmpenii... Au fost proteste în iarnă (ne-aranjate!) şi de acolo s-a pornit tot curentul acesta al schimbării. Iar acum avem de ales dacă îl mai vrem sau nu la conducere. Nu e întotdeauna bine să fii consecvent în alegerile tale, pentru că lucrurile sunt în mişcare. Cam asta e tot...

    RăspundețiȘtergere

Trei răspunsuri despre romanul „Alergările unui scriitor” de la autorul lui, Vasile Baghiu (în Familia, "Cum?", rubrică susținută de Mircea Pricăjan)

1.  Cum s-a conturat ideea romanului „Alergările unui scriitor”? Ideea a apărut după ce începusem o serie de alergări în încercarea de a con...