marți, ianuarie 17, 2012

Ne revenim sufleteşte...

Ne revenim sufleteşte - individual şi ca naţie - odată cu protestul acestor oameni care au ieşit în aceste zile în stradă. Nu credeam că se va mai întâmpla asta. Umilinţele la care Băsescu şi ai lui ne supun de câţiva ani sunt de nesuportat. Prima şi cea mai mare umilinţă este că foarte mulţi oameni nu mai au ce mânca, ei şi copiii lor. Apoi toate celelalte umilinţe, atât de multe: alungarea medicilor din ţară, desconsiderarea profesorilor, lipsa locurilor de muncă, sărăcia, mizeria, promovarea non-valorilor în poziţii importante, dispreţul făţiş al pedeleilor faţă de "alegători", bunul-plac al şefilor din instituţii puşi politic în posturi, genocidul la adresa pensionarilor, care mor pentru că nu au cu ce să-şi ia medicamente, dispreţul faţă de intelectuali şi faţă de învăţătură, scălâmbăiala de pe posturile tv, expunerea adolescenţilor la droguri, jaful organizat al resurselor ţării, corupţia fără limite. Dar câte nemulţumiri nu sunt? Suntem ultima ţară din Europa, aici am ajuns. Indiferent de rezultatul acestor mişcări, românii îşi câştigă iar dreptul de a sta cu fruntea sus. Iar intelectualii care susţin, din  interes, această putere (Patapievici, Pleşu, Liiceanu, Baconski, Cărtărescu şi alţii) merită tot dispreţul, pentru lipsa lor de sensibilitate la suferinţele propriului popor. Personal, mă simt acum mult mai bine sufleteşte ca trăitor în această ţară, acum când oamenii îndrăznesc să spună ceea ce trebuie spus. Există speranţă! Doamne ajută!

6 comentarii:

 1. Vasile, nu te supara, dar politizezi, pui doar pe seama pedeleului ceea ce constituie un esec al intregii clase politice de la noi si, trebuie spus, si al societatii civile. Iti inchipui ca daca iesea Geoana, pe care l-ai votat, cred ca mai tii minte, am schimbat niste telefoane la vremea respectiva, era acum mai bine? Iti inchipui ca daca ajunge USL la putere prin anticipate sau la termen va fi mai bine?
  Hai sa judecam cu intregul spirit critic in functiune, nu doar cu o parte a lui. Nu ne folosesc la nimic adevarurile partiale.
  Eu, unul, nu ma pot linisti sufleteste atita timp cit nu intrevad o solutie viabila, pragmatica, in care sa se conjuge un principiu moral cu capacitatea de a guverna eficient.

  RăspundețiȘtergere
 2. Păi, eu îi văd acum pe "pedelei" şi nu pe alţii, Ovidiu, şi cred că până la ei bătaia de joc nu a fost atât de mare, până la ei nu s-a văzut un atât de mare număr de non-valori ajunse în poziţii importante. Iar treaba cu "eşecul întregii clase politice" este o generalizare cu care eu nu mă prea împac. Ţărăniştilor, de exemplu, chiar dacă au făcut greşeli de tactică politică, nu li se poate imputa eşecul României, vizibil acum mai tare. Nici unor liberali oneşti şi patrioţi. Nici unei părţi a societăţii civile (Alianţa Civică, de exemplu). Ştii bine că eu nu sunt un susţinător nici al lui Geoană, nici al USL-ului (deşi liberalii ar trebui susţinuţi), dar dacă l-am votat pe Geoană am făcut-o pentru că îl avea pe neamţul Johanis în echipă şi pentru a nu ieşi Băsescu. Şi da, cred că dacă Geoană ar fi cîştigat nu ajungeam la asemenea umilinţe la care am ajuns cu Băsescu. Tehnic, trebuie să alegem pe "celălalt" care ne convine mai mult. Nu e nimic dramatic şi nimic de filozofat prea mult. Bineînţeles că mie mi-ar conveni ca ţara să fie acum o monarhie constituţională, parlamentul să fie dominat de ţărănişti şi liberali, ca valorile să fie la locul lor, numai că realitatea este alta. În aceste condiţii, încerc să văd ce se poate face pentru a încetini şi preveni, câtuşi de puţin, căderea. Adică mă uit la alternative. O nouă clasă politică nu va putea fi inventată peste noapte. Va trebui s-o îmbunătăţim pe aceasta pe care o avem.

  RăspundețiȘtergere
 3. Bineînţeles că ar fi minunat să poată apărea în urma acestor proteste de stradă o mişcare politică nouă, cu oameni noi, dar nu va fi deloc uşor.

  RăspundețiȘtergere
 4. Taranistii si Alianta Civica au disparut de pe esichierul politic. E un succes sau un esec? Unii liberali onesti si patrioti? Adica disidentii din partidul denaturat al lui Crin Antonescu, de pilda Neagu Djuvara? OK, dar in comparatie cu ei, PNL apare ca un partid oribil. Sa numim chestia asta esec sau succes? De ce liberalii ar trebui sustinuti in formula de corceala usedista? Pentru ca au intrat intr-o alianta contra naturii si n-au facut decit jocuri obstructioniste, ca politice nu le pot numi? Nu ajungeam cu Geoana la actualele umilinte? Cum, cu viata publica si economica lucrata de grupuri de interese si dubiosi ca SOV? Cu institutiile juridice, oricum palide, scoase total din joc? Cu Iliescu tragind sforile din umbra? Cu Nastase scotindu-ne-o pe nas pe Matusa Tamara si mistocarindu-i pe "lingatorii de dosare"? Ma pui pe ginduri...
  Sigur ca realitatea este alta: tocmai aceasta a esecului clasei politice si a alternativei caduce.
  Singurul lucru cu care sint de acord suta la suta cu tine este ca o noua clasa politica nu poate fi inventata peste noapte si va trebui imbunatatita aceasta. Dar pastrind mereu spiritul critic si o privire diacronica. Nu ai voie, dintr-o asemenea perspectiva, sa afirmi ca "eu acum ii vad pe cutare", ignorind contextul si macar o memorie medie. O noua clasa politica va rezulta numai in urma unei consecvente aplicatii critice pe ansamblul clasei politice actuale, implicind, obligatoriu, considerarea radacinilor ei si a evolutiei sale postdecembriste. Cu nume, cu fapte, cu greseli. Si cu succese unde e cazul. Altfel e naivitate sau diversiune.

  RăspundețiȘtergere
 5. Putem face cite analize vrem, adevarul e ca toate esecurile majore ale politicii romanesti se datoreaza infiltrarii si coordonarii partidelor inca din decembrie 1989 de catre activistii pecereului si de factiuni ale Securitatii; culmea "esecului" (il pun intre ghilimele tocmai pt ca nu se datoreaza membrilor autentici) este cazul PNŢ; iar Alianta Civica a fost o chestie trista tocmai pentru ca nu a fost infiintata si condusa de opozanti autentici, de intelectuali cu şiră, mânaţi în luptă de interesul comun, ci de orgolii personale; ne învârtim degeaba în loc, o clasă politică mai curată la minte, inimă şi conştiinţă nu se naşte din kktl comunisto-securist; am fi avut-o acum, dacă puneam în practică lustraţia! teoretic, desi sunt sceptica, ea ar putea încolţi, precum grâul de primăvară, în urma acestor demonstraţii!

  RăspundețiȘtergere
 6. Ovidiu, eşecul ţărăniştilor s-a întâmplat şi din cauza lui Băsescu, deci a fost un succes al lui Băsescu şi al infiltrărilor activisto-securiste în partidele istorice despre care spune doamna Bălănescu. Tu poţi să-i critici cât vrei pe liberali, dar, aşa infiltraţi cum sunt, merită susţinerea noastră pur şi simplu ca să nu dispară ca ţărăniştii. Mie mi-ar părea rău să nu mai avem chiar nici un partid istoric. Fireşte că alianţa cu PSD este contra naturii, dar pot să înţeleg raţiunile lor politice şi sper să iasă bine şi din această încercare - poate chiar cu Crin Antonescu preşedinte. Din raţiuni patriotice, aş fi mai îngăduitor cu aceste partide istorice, cu toate greşelile lor, pentru că nu avem altele mai bune. Cât priveşte Alianţa Civică, ştiu ce luptă a dat pentru schimbarea nucleului dur comunisto-securist din clasa politică, pentru că am fost acolo,la şedinţe şi mitinguri, în oraşul meu şi la Bucureşti, la tot felul de adunări cu oameni prin ţară, unde nu prea vedeam mulţi scriitori. Şi nu erau orgolii personale acolo, dragă doamnă Bălănescu, ci energie şi timp consumate pentru o cauză bună. Multora de acolo, opozanţi mai adevăraţi sau mai puţin adevăraţi, scriitori sau artişti, le-ar fi fost mai bine să stea acasă, să-şi scrie cărţile sau să se ocupe de arta lor. Teorie putem face, eseuri putem scrie, problema este că realitatea ne impune alegerea.

  RăspundețiȘtergere